2023 metų renginiai

Susitikimas su dailininke, knygų iliustratore Lina Itagaki

2023 05 30

Gegužės 25 dieną Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje, įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Kelmės rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Biblio: (ne)tikėti skaitymai“, įvyko susitikimas su dailininke, knygų iliustratore, komiksų kūrėja Lina Itagaki bei jos kūrybos darbų parodos pristatymas.

Dailininkė papasakojo, kaip vietoj Amerikos, į kurią norėjo nukeliauti, nes beprotiškai mėgo skaityti knygas apie indėnus,  atsidūrė Japonijoje, kodėl šioje šalyje baigus ekonomikos mokslus ir sugrįžus į Lietuvą, įstojo į dailės akademiją, kaip pradėjo piešti komiksus (pasak dailininkės, jos darbuose visada siejosi piešinys ir tekstas, tik tada ji dar nesuprato, kad tai yra komiksai), kaip jie piešiami (kiek daug reikia išsiaiškinti, kad galėtum piešti istorijas!), kaip gimė komiksų knygos – populiarioji ir įvairių premijų laimėtoja „Sibiro haiku“ (teksto autorė Jurga Vilė), vėliau –„Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ (autorės Nelė Kostinienė, Živilė Mikailienė), „Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“ (autoriai Vytenė Muschick, Marius Marcinkevičius), „Grybo auksas“ (autorės Rasa Grybaitė ir Lina Itagaki). Kiekvienos knygos atsiradimas turi savo istorijas, kiekvienai iš jų reikėjo peržiūrėti daugybę nuotraukų, lankytis įvairiose vietose: knygos „Sibiro haiku“ istorija – tai  nepramanyta tremties istorija,  kuriai piešiant iliustracijas dailininkė peržiūrėjo herojaus prototipo nuotraukas, kitas tremties fotografijas, domėjosi, kaip atrodė to meto traukiniai, gyvuliniai vagonai, kariškių uniformos;  piešiant iliustracijas knygai „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ ir norint pažinti tų laikų atmosferą, reikėjo išsiaiškinti, kaip atrodė to laikotarpio salės, krosnys, rūbai, karūnos, baldai, kiti daiktai; iliustruojant knygą „Prieš srovę. Sabiha – žuvų draugė“ dailininkė lankėsi Albanijoje, nes pagrindinė knygos herojė – albanų mergaitė Sabiha Kasimati, kuri užaugusi tapo mokslininke-ichtiologe, tyrinėjančia žuvis ir žuvininkystę, todėl L. Itagaki turėjo išsiaiškinti, kaip atrodo įvairios žuvys, lankėsi muziejuose. Knyga „Grybo auksas“ pasakoja apie vieną žymiausių XX a. pirmosios pusės lietuvių skulptorių Vincą Grybą, todėl dailininkė domėjosi, koks yra skulptūrų kūrimo procesas, ne kartą teko lankytis  skulptoriaus memorialiniame muziejuje Jurbarke.

Komiksas – tai istorija, kuri pasakojama paveikslėliais, tai, kas knygose aprašoma žodžiu, komikse būna nupiešta, todėl reikia skaityti vaizdą. Tai pagreitina skaitymo procesą, tačiau komiksų knygoje dažniausiai yra ir teksto. Linos Itagaki tekstas ypatingas – ji rašo didžiosiomis raidėmis, dažniausiai – ranka, tik kartais tekstus renka kompiuteriu.

L. Itagaki papasakojo, kaip spausdinamos knygos, ko nemėgsta piešti (beždžionių!), skatino nepamiršti knygų skaitymo, atsakė į daugybę klausimų ir, mokinių prašymu, pakalbėjo japoniškai.
Susitikime su dailininke L. Itagaki dalyvavo Kelmės „Kražantės“ progimnazijos septintokai, Kelmės „Aukuro“ pagrindinės mokyklos ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos aštuntų klasių mokiniai.

Nijolė Kančauskienė, Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka