2020 metų renginiai

Žyd žali žolinėlia...

2020 08 20

Rugpjūčio 14 d. Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje vyko edukaciniai užsiėmimai „Žyd žali žolinėlia...“. Jų metu jaunieji bibliotekos lankytojai ne tik susipažino su šios šventės tradicijomis, bet ir kūrė svarbiausią Žolinės akcentą – puokštę.

Žolinių šventė yra ypatingai spalvinga, kvapni, surinkusi visą žydinčių pievų ir darželių grožį. Kad Žolinė yra pagoniška šventė, o katalikiškame kalendoriuje – tai Švenčiausios Mergelės Marijos ėmimo į dangų diena – žino daugelis, bet kaip ji švenčiam – ne kiekvienas. Todėl ir ieškoma įvairiausių būdų, kaip šios šventės papročius ir tradicijas perteikti vaikams, kad jos taptų suprantamos ir aiškesnės. Svarbiausia Žolinės tradicija – iš įvairių augalų, vaisių, daržovių susikurti puokštę. Anksčiau puokštes šiai šventei gamindavo iš lauko, darželio gėlių, į jas dėdavo rugių, miežių, kviečių varpų.

Rugpjūčio 14-osios popietę į biblioteką susirinkę jaunieji lankytojai kūrė puokštes iš gėlių ir lauko žolynų. Kiekvienas stengėsi susirišti kuo gražesnę ir įdomesnę Žolinės puokštę, pasidžiaugė jomis, išgirdo apie šios šventės tradicijas. Puokštės išėjo skirtingos, savitos ir originalios. Tokios puokštės per Žolinę šventinamos bažnyčioje, o vėliau padedamos už šventų paveikslų ar kitoje garbingoje vietoje. Seniau pašventintos puokštės buvo laikomos visus metus, iki kitų Žolinių, tikima, kad pašventintos gėlės apsaugo namus nuo blogio, gaisro, piktųjų dvasių.

Danguolė Garnienė, Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka