Šių metų renginiai

Paminėtos 75-osios Reginos Biržinytės gimimo metinės

2024 01 31

Sausio 27 d. Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje įvyko renginys „Amžinais sugrįžimais į mažą miestelį“, skirtas paminėti poetės, bibliotekininkės, visuomenininkės Reginos Biržinytės 75-ąsias gimimo metines.

Biržinytė gimė 1949 m. sausio 1 d. Anykščiuose. Nuo 1952 m. Biržinių šeima apsigyveno Kelmėje. 1967 m. Regina baigė Kelmės vidurinę mokyklą, 1974 m. – lituanistikos studijas Vilniaus universitete. 1967–1976 m. mokytojavo Kelmės, Klaipėdos ir Raseinių rajonų mokyklose. Nuo 1976 m. ji du dešimtmečius dirbo Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje. Dirbdama bibliotekoje, daug dėmesio skyrė kraštotyrai, lietuvių ir pasaulio rašytojų kūrybos populiarinimui: rašė bibliografijos apžvalgas, scenarijus, vedė renginius. Subūrė rajono literatų klubą „Vieversėlis“ (vėliau – „Vieversys“), organizavo „Poezijos pavasarėlius“. 1990 m. R. Biržinytė išleido pirmąją savo poezijos knygą „Takas į vienkiemį“, 1993 m. pasirodė antra poetės knyga „Tenai, už Kražantės“, 1996 m. – „Sutemų slėniai“. 2006 m., praėjus dešimtmečiui po R.  Biržinytės mirties išleista knyga „Taip lengva“, į kurią sudėti neskelbti eilėraščiai, mintys apie poetę, jos kūrybą.

Bibliotekos darbuotoja Nijolė Kančauskienė, trumpai apžvelgusi R. Biržinytės gyvenimo ir kūrybos kelią, apgailestavo, kad brandi poetės kūryba nesulaukė didesnio literatūros tyrinėtojų dėmesio, o nagrinėta tik fragmentiškai. Apie pažintį ir bendravimą su R. Biržinyte, apie jos pradėtų darbų tęstinumą kalbėjo rajono literatų klubo „Vieversys“ prezidentas Viktoras Gulbinas.

Nors R. Biržinytė amžinybėn iškeliavo sulaukusi vos 47-erių metų, ji paliko ryškų pėdsaką Kelmės krašto literatūriniame gyvenime. Biblioteka, Kelmės krašto literatai saugo poetės atminimą tęsdami „Poezijos pavasarėlių“ tradiciją, organizuodami R. Biržinytės jubiliejinių sukakčių paminėjimo renginius. Vienas tokių buvo pandemijos metu įvykęs respublikinis eilėraščių konkursas „Kukli pievų žolė iš Kelmės“, kuriam savo eiles atsiuntė daugiau nei penkiasdešimt Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių literatų. Popietėje dalyvavę konkurso nominantai ir dalyviai skaitė savo konkursines eiles.

Susitikimo tema – miestas – pasirinkta neatsitiktinai, nes R. Biržinytė mylėjo savo miestą ir įamžino jį ne viename eilėraštyje, kuriuos renginyje perskaitė bibliotekos darbuotojos. VšĮ Kelmės PRC klubo „Be rėmų“ vadovė Dalia Griškevičienė apžvelgė Kelmės temą poetės eilėraščiuose siekdama atskleisti šio miestelio buitiškų vaizdų sakralumą. Miesto motyvo laikėsi ir kiti savo kūrybą skaitę literatai iš Joniškio, Pakruojo, Šiaulių, Kuršėnų, Elektrėnų, Kražių bei Kelmės. Popietėje skambėjo jurbarkiškio bardo Kęstučio Basčio atliekamos dainos.

Renginys baigėsi R. Biržinytei dedikuotomis Aldonos Orvidienės eilėmis, kurias skaitė pati autorė, o D. Griškevičienės eilėraštį „Išleidusi į laisvę širdį“ perskaitė Irena Šimkūnienė.


Virginija Navikienė,
Žemaitės viešoji biblioteka

Rolando Kančausko nuotraukos

Reportažas apie renginį  „Amžinais sugrįžimais į mažą miestelį“