2023 metų renginiai

Poezijos ir muzikos sujungti

2023 12 12

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka jau daugelį metų puoselėja tradiciją gruodžio mėnesį pakviesti į renginį „Baltas žiemos ilgesys“, kuriame būna daug poezijos, lyriškos muzikos, jaukių pašnekesių.

Šiųmetis, žiemišką gruodžio 9 d. įvykęs renginys, surengtas kartu su partneriais – Kelmės rajono literatų klubu „Vieversys“ ir VšĮ Kelmės PRC klubu „Be rėmų“. Būtent šio klubo vadovei Daliai Griškevičienei kilo idėja „Baltą žiemos ilgesį“ padalinti į dvi dalis – pirmąją skirti poeto, literatų klubo „Vieversys“ prezidento Viktoro Gulbino kūrybai, o antrojoje pakviesti savo kūrybą pristatyti svečius ir Kelmės krašto literatus.

V. Gulbino kūryba nuo 1984 m. buvo publikuota daugelyje Lietuvos kultūrinių ir literatūrinių leidinių, almanachuose „Poezijos pavasaris“, „Jungtys“, „Atokios stotys“ ir kt. 2005 m. kartu su Vilija Stančiauskaite išleido poezijos knygą „Dialogai“, 2006 m. – eilėraščių rinkinį „Lietaus moteris“, už kurią jam paskirta R. Biržinytės literatūrinė premija. 2017 m. leidykla „Kauko laiptai“ išleido jo eilėraščių knygą „Veidu į vakarą“, o dar po dviejų metų dienos šviesą išvydo „Urbanistinis vienetas“. Nuo 2019 m. V. Gulbinas yra rašytojų sąjungos narys.

D. Griškevičienė subtiliai „vedė“ susirinkusiuosius poeto kūrybos keliu, kalbindama ne tik patį autorių, pateikdama kritikų vertinimus, bet ir pakvietusi renginio viešnias paskaityti joms labiausiai įstrigusius V. Gulbino eilėraščius. Daugelis kolegų literatų dėkojo už draugystę, už palaikymą, už pastūmėjimą publikuoti kūrybą, o ne „laikyti ją stalčiuje“. Renginyje mintimis apie kūrybinį bendradarbiavimą pasidalijo poetas, vertėjas, leidyklos „Kauko laiptai“ direktorius Viktoras Rudžianskas.

Antrojoje popietės dalyje savo kūrybą skaitė svečiai iš Joniškio literatų klubo „Audruvė“, Pakruojo literatų klubo „Židinys“, Šiaulių „Verdenės“ ir „Menų šaltinio“, Kuršėnų literatai, nepriklausomi kūrėjai ir, žinoma, klubų „Be rėmų“ bei „Vieversys“ nariai. Renginiui jaukumo suteikė šiauliečių Gitanos ir Giedriaus Morkių, Airidos Liškauskaitės ir Erikos Petrauskaitės atliekamos dainos, Dariaus Dargio improvizacijos.

Virginija Navikienė,
Žemaitės viešoji biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos