2023 metų renginiai

Edukaciniai užsiėmimai Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje

2023 11 22

Lapkričio aštuntąją dieną Elvyravos pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių moksleiviai buvo pakviesti į Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvę į edukacinį užsiėmimą „Istorijos konstravimas ir pažinimas su LEGO“. Užsiėmimo metu moksleiviai, pasitelkiant „Lego Serious Play“ metodą, buvo  įtraukti į istorinių įvykių situacijų kūrimą. Jie konstravo partizanų bunkerį. Buvo naudojamos istoriją iliustruojančios lego detalės: vėliavos, įrankiai, gamtos objektai ir kt. Taikant tokias sužaidybintas, kūrybiškas ir reflektyvias mokymosi formas ne tik skatinamas pilietiškumas, domėjimasis istorija, bet ir ugdomos tokios svarbios, šiuolaikiniam jaunam žmogui reikalingos, kompetencijos kaip lyderystė, kūrybiškumas, informacijos apdorojimas, komunikacija.

Tą pačią dieną bibliotekos vaikų erdvėje vyko edukaciniai užsiėmimai „Kas namelyje gyvena: kūrybinės pasakų teatro dirbtuvės“ Kelmės lopšelio-darželio „Kūlverstukas“ mažiesiems. Vaikai skaitė lietuvių liaudies pasakas. Jie nebuvo pasyvūs stebėtojai, įsitraukė į kūrybinį procesą: perskaitę pasaką, susikūrė savo personažą, kūrė pasakų teatrą. Pasirinkdami sau artimą ir mielą personažą, vaikai galėjo lengvai su juo susitapatinti. Spektaklyje teksto nebuvo daug, todėl mažiems vaikams ši saviraiškos forma puikiai tiko. Lietuvių liaudies pasakos spektakliui pačios tinkamiausios, nes yra aiškus veikėjų skaičius ir charakteriai. Kurdami lėles spektakliui vaikai galėjo išreikšti savo kūrybiškumą bei emocijas.

Edukacinių užsiėmimų organizatorė – Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka, užsiėmimus vedė šios bibliotekos darbuotojos Giedrė Čarienė ir Vaida Antanaitienė.

Danguole Garnienė,
Kelmės Žemaitės biblioteka