2023 metų renginiai

Pristatytas filmas apie Janiną Garbenienę – šviesuolę iš atokaus Kelmės krašto kampelio

2023 10 12

Spalio 12 d. Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje pristatytas Dianos ir Gintauto Stungurių – studijos „Gin-Dia“ – filmas apie Vašilėnuose gyvenančią kraštotyrininkę, literatę ir paprotinės bitininkavimo tradicijos puoselėtoją Janiną Garbenienę. Tai trečiasis filmas iš ciklo „Kražių VEIDAI“, kuriame įamžinti Kražių krašto šviesuoliai. G. Stungurys kartu pristatė tris portretus, kuriuose – šių filmų herojai.

Vašilėnai – atokus ne tik Kelmės rajono, bet ir Kražių seniūnijos kampelis, kuris, anot G. Stungurio, dėl to ir liko unikalus. Kūrėjai žavėjosi šviesuole J. Garbeniene, stebinusia savo darbštumu, svetingumu. Gražiai apie kaimo šviesuolę filme atsiliepė ir kiti kalbinti žmonės, pabrėždami J. Garbenienės gerą, malonų būdą. Daugiau nei vienos valandos trukmės filme parodyta unikali J. Garbenienės bitininkavimo tradicija, kurią ji perėmė iš savo mamos. Aviliai būdavo paskirti kitiems žmonėms – šeimos nariams, giminėms ar draugams, tad bičių suneštas medus ir atitekdavo tam, kurio vardu pavadintas avilys. J. Garbenienė dar ir literatė bei kraštotyrininkė, surinkusi daug medžiagos apie Karklėnų miestelio apylinkes.

Peržiūrėjus filmą žiūrovai teiravosi, kokie yra Dianos ir Gintauto Stungurių ateities planai, kaip vyksta pats kūrybos procesas, kodėl jie atsikėlė gyventi būtent į Kražius. Vakaro pabaigoje kūrėjai sulaukė šiltų bičiulių sveikinimų, linkėjimų plėsti savo kūrybą įamžinant ne tik Kražių, bet ir kitus Kelmės krašto „veidus“.

Živilė Gerčienė, Žemaitės viešoji biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos