2023 metų renginiai

Kūrybinė vilnos vėlimo edukacija Liolių bibliotekoje

2023 10 04

Liolių bibliotekoje buvo paminėta Tarptautinė veltinio diena, kuri nuo 2009 m. visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, švenčiama spalio 3-ąją dieną. Taigi spalio 9 d., minint Veltinio dieną, bibliotekos lankytojai dalyvavo edukacijoje „Vilna apveltas muilas“. Užsiėmimą vedė ir savo žiniomis apie vėlimą dalinosi Liolių bibliotekos skaitytoja Rūta Mečionienė. Ji vėlimu domėjosi dar vaikystėje, kai tėvelis su teta veldavo veilokus – veltinius batus. Kai dirbo Liolių socialinės globos namuose, R. Mečionienė norėjo su močiutėmis išbandyti kažką naujo, o ne tik mezgimą ar siuvinėjimą – taip prisiminė dar vaikystėje tėvelio ir tetos puoselėtą vėlimo amatą.

Rūta papasakojo iš kokių vilnų yra veliama ir, kad veliama sausuoju ir šlapiuoju būdu. Paminėjo, kad apie veltinio atsiradimą kiekviena tauta turi savo legendų. Viena legenda byloja, jog pirmasis veltas kilimas atsirado Nojaus laive, kur ankštame gardelyje buvo uždarytos avys. Jų vilnos krito ant grindų, drėko ir buvo trypiamos kanopų. O kai avys paliko laivą, ant grindų gulėjo šiltas vilnonis kilimas. Tradicinis lietuviškas veltinis yra grubesnis, nes lietuviškų avių vilna esanti šiurkštesnė.

Po trumpo pasakojimo apie vilną ir vėlimo technologijas, edukacijos dalyviai kibo į darbus. Gamindami muilą-plaušinę visi atpalaidavo ir pasinėrė į kūrybines mintis. Rūta kartu pasidžiaugė, kad vilna, muilas, vanduo ir švelnus glostymas sukuria įstabius kūrinius. Taip ir atsitiko. Edukacijos dalyviai jautėsi įkvėpti, patenkinti, laimingi ir džiugūs savo kūrybiniu rezultatu – muilu-plaušine, kurią galės naudoti kasdien.

Silva Pakatilienė, Liolių biblioteka