2023 metų renginiai

„Žodžių, surašytų į knygą, laiko bangos nenuplaus“ – vakaras Dalios Galbuogienės poezijai

2023 09 28

Rugsėjo 22 d. Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos renginių erdvėje vyko ypatingas poezijos vakaras „Žodžių, surašytų į knygą, laiko bangos nenuplaus“, kuriame bibliotekininkė iš Šedbarų Dalia Galbuogienė pristatė savo pirmąją poezijos knygą.

Vakaras buvo išskirtinis, nes D. Galbuogienei pristatyti knygą padėjo gausus būrys jai artimų žmonių. Apie kūrybos šaltinius ir  jų prasmę autorę kalbino poetė, pedagogė Dalia Griškevičienė. Skaitovės Danguolė Garnienė, Dalia Valienė, Ramunė Piniauskaitė, Vilma Dichavičienė, Nijolė Kančiauskienė padėjo atskleisti autorės kūrybiškumą, eilėraščių tematiką. Net sūnus Edmundas prisidėjo prie poezijos šventės, perskaitydamas mamos kurtą eilėraštį „Vaikystės žirgai“. Ir tai tik keletas šiltų vakaro akimirkų, pabrėžiančių šeimos ir artimųjų palaikymą autorei.

Gausiame būryje bičiulių, šeimos narių ir poezijos mylėtojų autorė atvirai pasidalino savo mintimis apie kūrybą, papasakojo knygos atsiradimo istoriją. Ji atskleidė, kad rašyti pradėjo prieš 13 metų. Tuometinė Kultūros skyriaus specialistė Jadvyga Gaubšienė paskatino Dalią parašyti eilėraštį rajoniniam laikraščiui „Kelmiškiams“. Tai buvo pirmosios jos viešai publikuotos eilės, ir ši akimirka tapo pradžia ilgai ir įdomiai kūrybinei kelionei.

Autorė atviravo, kad į knygos projektą nėrė stačia galva, kai sužinojo apie leidyklos „Ridsales“ sumanymą išleisti vienetines Lietuvoje rašančių poetų ir literatų knygas, puoštas ažūriniais rankų darbo viršeliais, dengtas aukso dulkėmis. Labai susižavėjusi šia idėja ir su niekuo net nepasitarusi Dalia puolė į kūrybos tėkmę, kurioje sekėsi įdomiai, bet nelengvai. Iki pasiūlymo išleisti knygą buvo parašyti vos 3 eilėraščiai, tad kurti teko intensyviai – keturios dešimtys eilėraščių buvo sukurti vos per kelis mėnesius.

Įkvėpimo Dalia ieškojo įvairiausiose gyvenimo situacijose, o konkrečios mylimiausios kūrybos temos ji neturi – tiesiog rašo apie tai, kas ją jaudina, ką širdis liepia. Anot autorės, šiame gyvenime niekas nevyksta šiaip sau, o kūryba yra kaip palaiminimas, kuris ateina natūraliai. Kūrėja prisipažino, kad jai labai patinka rašytojas Edmundas Malūkas, ypač paskutinieji jo darbai. Ji taip pat mėgsta Henriko Radausko poeziją, rajono poetų kūrybą, tokią kaip Jadvygos Gaubšienės „Meilės knyga“.

Prie renginio prisijungė ir Raseinių rajono kultūros centro Šiluvos bardai Saulius ir Jūratė. Jie sugrojo kelias instrumentines pjeses, o Saulius sudainavo tris dainas, kuriose skambėjo D. Galbuogienės eilės. Šis vakaras buvo ne tik puiki proga susipažinti su autorės pirmąja knyga, bet ir pažvelgti į jos kūrybos ištakas, galbūt net pasisemti įkvėpimo.


Jurgita Karpenkienė, Žemaitės viešoji biblioteka

Rolando Kančausko nuotraukos