2023 metų renginiai

Tremties prisiminimai Užvenčio bibliotekoje

2023 09 12

2023-ieji paskelbti Tremtinių ir politinių kalinių metais, taip siekiama išsaugoti istorinę tautos atmintį, priminti kovas už laisvę, tremtinių išgyventus baisumus, skausmą bei netektis. Rugsėjo 7 d. Užvenčio biblioteka surengė istorinę atminties valandą „Tremties prisiminimai“. Jautriais prisiminimais apie savo artimų žmonių tremtį sutiko pasidalinti tremtinys Užvenčio seniūnijos Girnikų kaimo gyventojas Algirdas Rimkus. 
 
Rimkų šeima buvo pripažinta buožėmis ir ištremta į Krasnojarsko kraštą, Užursko rajono Malo Imyšo gyvenvietę. Šeima apgyvendinta avių kergimo punkto patalpose, kur patys turėjo išsivalyti ir pasidaryti gultus. Algirdo tėvai dirbo kolūkyje, prižiūrėjo avis. Gyvenimas svetimame krašte buvo sunkus, bet po Stalino mirties palengvėjo. Gyvenimo sąlygos pagerėjo ir padidėjo užmokestis, kai kolūkis buvo perorganizuotas į tarybinį ūkį. 1956 metų kovo mėnesį išėjo įsakas, kad Rimkų šeima išlaisvinta ir „nuimta“ nuo įskaitos, kad gali išvažiuoti iš Krasnojarsko krašto ir grįžti į tėvynę. Algirdas Rimkus gimė 1955 m. Sibire, į Lietuvą grįžo būdamas trejų metų. 
 
Popietės dalyviai galėjo pamatyti 1950 m. Rimkų pirktą fotoalbumą, kuris pabuvojo Sibire,  nuotraukas iš Sibiro tremties ir šeimos tremties bylos kopijas. Apie Algirdo Rimkaus šeimos tremties istoriją galima paskaityti knygoje „Erškėčių keliu IX“ (2022). 
 
Regina Karpienė, 
Užvenčio biblioteka