2023 metų renginiai

Kelmės bibliotekos vaikų erdvėje pristatyta bežodė paveikslėlių knyga „Išgirsti dieną“

2023 09 12

Kraštietė dailininkė, knygų vaikams iliustruotoja, šiuo metu gyvenanti Vilniuje, Lina Eitmantytė-Valužienė Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje pristatė naują žanrą – bežodę knygą. Dailininkė yra iliustravusi jau keturiasdešimt penkias knygas vaikams, kasmet išleidžiamos kelios jos iliustruotos knygos. Penkis kartus L. Eitmantytės-Valužienės parodos buvo eksponuojamos gimtajame Kelmės mieste, įvyko ne vienas susitikimas su jaunaisiais bibliotekos lankytojais. Dailininkės kurtos jaukios, pozityvios iliustracijos turi nemažai gerbėjų, rašytojai patys pageidauja, kad L. Eitmantytė-Valužienė iliustruotų jų knygas.
 
Naujausia dailininkės iliustruota knyga „Išgirsti dieną“ yra tokia, kai vietoj žodžių, vartant knygą ir nuskenavus QR kodą, gali klausytis muzikos garsų, atspindinčių vaizduojamą piešinį. Dailininkė vartydama knygą savo pasakojimu vaikus nukėlė į spalvų ir grožio  kupiną gamtos pasaulį ir priminė, kad jo pajautimui tereikia sustoti ir įsižiūrėti. Mažytė sraigė šliaužia pieva, jos kelionę stebi margaspalvis drugelis spungė, kūdrinė varlė, peliukas... Jie visi mažai sraigytei padeda pasiekti tikslą. Pasaulis įvairus ir jame gyvena maži ir dideli, spalvoti ir pilki. Šios istorijos milžinai – vilkai, bet tai žavi vilkų šeima.
 
Žiūrint į iliustracijas ir klausantis QR kodu pasiekiamos J. S. Bacho muzikos, knyga kviečia skaitytoją tapti jos bendraautoriumi. Šioje istorijoje nėra nė vieno žodžio – tik muzikos garsai ir piešiniai, tad pasakojimui žodžius surasti, veikėjams vardus, jų nuotaikas, mintis ir patirtis gali sugalvoti pats skaitytojas. Tai gali būti ne tik džiugi, įdomi, bet ir praturtinanti patirtis, skatinanti vaiką stiprinti žodyną bei pasinerti į kūrybą.
 
„Knygoje „Išgirsti dieną“ sutalpinau tai, kas mane labiausiai jaudina – gamta, linijų ir potėpių sąskambiai ir muzika“, – pristatydama knygą kalbėjo dailininkė. Vaikai buvo pakviesti sukurti knygos „Išgirsti dieną“ personažą sraigytę bei pavaizduoti jos kelionę. Kiekvienam sraigė išėjo kitokia, savaip miela ir ypatinga, vienintele tokia. Lina palinkėjo edukaciniame užsiėmime dalyvavusiems „Aukuro“ pagrindinės mokyklos ketvirtokams sukurti savo istoriją – juk pasaulis kupinas muzikos ir dailės kalbos, tereikia plačiai atsimerkti, atidžiai pasiklausyti ir ieškoti  savo stebuklų.
 
Galime didžiuotis savo krašto dailininkais, kitais kuriančiais ir puoselėjančiais grožį žmonėmis, kurie savo talento dėka kuria ypatingus kūrinius, papildančius ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių kultūros lobynus.
  
Danguolė Garnienė,
Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka