2023 metų renginiai

Birutės Urbutienės tapybos darbų paroda

2023 06 20

Petrališkės kaime (Kražių sen.) gyvenusi Birutė Urbutienė (1951–2016) tapyti pradėjo sulaukusi beveik 60-ties metų. Paimti teptuką į rankas ją paskatino kelmiškės Irenos Sabaitienės paveikslai.

2011 m. „Šiaulių krašto“ žurnalistės Dalios Karpavičienės kalbinta B. Urbutienė sakė pati nežinanti, kodėl tapyti pradėjo sulaukusi brandaus amžiaus. Vaikystėje mėgusi piešti, ketino mokytis Meno mokykloje Vilniuje, tačiau išgąsdino didžiulis būrys pretendentų. Pasirinko kur kas žemiškesnį amatą – baigė žemės ūkio technikumą, įgijo zootechnikės specialybę.

„Daug metų kažkas su manimi ir mano požiūriu į menus buvo nutikę. Kažkas tarytum uždarydavo parodų duris ir neleisdavo man įeiti. Bet viskas pasikeitė būtent prieš porą metų“. Tai įvyko, kai Kelmės knygyne jos akys užkliuvo už kelmiškės mokytojos Irenos Sabaitienės tapybos darbų. „Žiūrėjau ir jaučiau neapsakomą gerumą. Ir į parodas pradėjau vaikščioti, net po du kartus, jei patikdavo. O paskui, sukaupusi drąsą, nuvykau ir pas I. Sabaitienę, nuvežiau parodyti savo paveikslėlių“, – pasakojo moteris.

Per kelerius paskutiniuosius gyvenimo metus Birutė Urbutienė spėjo nutapyti ne vieną dešimtį paveikslų. Dalis jų eksponuojami Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje.

Šaltinis: Karpavičienė, D. (2011, lapkričio 15). Noras tapyti atsirado staiga. kelmekrastas. 

Paroda veiks iki liepos 31 d.
Kviečiame apsilankyti!