2023 metų renginiai

Skaitymo estafetės Šedbaruose

2023 06 07

Saulėta birželio 7-osios diena Šedbaruose prasidėjo neįprastai. Bibliotekininkė Dalia Galbuogienė įsikūnijusi į nepaprastos auklės Merės Popins personažą jau nuo pat ryto kvietė lankytojus dalyvauti skaitymo estafetėse bei įsijungti į visoje Lietuvoje organizuojamą skaitymo iššūkio konkursą „Vasara su knyga“.
 
Skaitymus pradėjo Šedbarų krašto literatė medikė Liucija Kelpšienė, kuri perskaitė savo kūrybos eiles ir pasidžiaugė gražia bibliotekos iniciatyva. Estafetę tęsė Tytuvėnų gimnazijos Šedbarų daugiafunkcio centro skyriaus mažieji ugdytiniai. Mokytoja Virginija Daktarienė skaitė ištrauką iš knygelės „Skaitykime savo vaikams“, kartu pasidalino mintimis, kad skaitymą vaikams galima pasiūlyti kaip įdomų, linksmą užsiėmimą ir kaip visa tai praturtina bendravimą.
 
Po pietų į biblioteką sugužėjo vyresnieji mokinukai. Jie skaityti knygas pasirinko iš teminės lentynos, parengtos skaitymo iššūkiui „Vasara su knyga“. Šių metų iššūkio užduotys: perskaityti negrožinės literatūros kūrinį, knygą, kurios pavadinime yra paminėtas vietovardis, apie laisvę, ekranizuotus, fantastinius leidinius. Todėl netrūko skaitomų ištraukų iš knygų, kaip antai, „Varnų pabėgimas iš Anykščių“, „Juodasis gražuolis“, „Giesmė apie Gediminą“ bei kitų. O vakarop estafetę užbaigė mamos, kurios savo mažiesiems nuotaikingai perskaitė eilėraščius apie vasarą iš kraštietės rašytojos Onos Jautakienės knygelės „Bičių skėčiai“.
 
Džiugu, kai skaitymas suartina didelius ir mažus, kad visuomenėje vis geriau suvokiama ankstyvojo vaikų skaitymo svarba. Trečius metus Lietuvoje įgyvendinamas projektas „Knygų startas“. Pagrindinis projekto tikslas – užauginti pirmąją kartą vaikų, kurių skaitymo patirtis prasideda nuo pat pirmų dienų, kartu skatinant skaitymą šeimoje. Simboliška, kad šio renginio metu dviems patiems mažiausiems šedbariškiams taip pat buvo įteikti „Knygų starto“ lauknešėliai ir pirmieji skaitytojo pažymėjimai.
 
Dalia Galbuogienė, Šedbarų biblioteka