2023 metų renginiai

Mamos diena paminėta Užvenčio bibliotekoje

2023 05 10

Gegužės 5 d. Užvenčio bibliotekoje vyko popietė-edukacija „Siuvinėjimo magija“, skirta Motinos dienai paminėti.
Siuvinėjimo kryželiu paslaptimis sutiko pasidalinti Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos mokinė Samanta Paulauskaitė. Samanta siuvinėti išmoko mokykloje, technologijų pamokose. Pasak Samantos, šis užsiėmimas ir nuramina, ir nuotaiką pakelia, ir nuobodžiauti neleidžia, o galiausiai ir rezultatas džiuginantis – puikūs darbeliai, kuriais galima namus papuošti ar pasidalinti su kitais. Ir priemonių nedaug reikia – tik adatos, spalvotų siuvinėjimo siūlų, žirklių, siuvinėjimo lankelio ir audinio. Naudodama siuvinėjimo kryželiu techniką Samanta kryžiukus medžiagoje vieną po kito kruopščiai suguldo į puikius paveikslėlius. Išsiuvinėtų paveikslėlių jau turi sukaupusi apie dvidešimt. Be siuvinėjimo dar mėgsta groti, piešti, kartais nerti vašeliu, stengiasi išbandyti kuo daugiau įvairesnių veiklų.

Popietės metu Samanta susirinkusias mamytes ne tik mokino siuvinėti kryželiu, bet ir noriai supažindino su siuvinėjimo kryželiu technika, parodė įvairių siuvinėjimo schemų. Tačiau kaip ir Samanta minėjo, siuvinėjimas kryželiu popietės dalyvėms iš tiesų pasirodė ne toks jau lengvas darbas, kadangi tai reikalauja nepaprasto kruopštumo, kantrybės, vargsta akys siuvinėjant smulkiu kryželiu ir itin plonu siūlu. Išbandžiusios siuvinėjimo kryželiu techniką, susirinkusios pripažino, jog toks užsiėmimas yra savotiška meditacija ir labai malonus užsiėmimas.

Bibliotekininkės paprašytos moterys į popietę atsinešė senovinius rankdarbius, kuriuos pavyko išsaugoti. Moterys mielai pasakojo apie savo mamyčių išsaugotus darbelius, dalijosi įspūdžiais, kaip išmoko siuvinėti. V. Jankauskienė išsaugojo savo mamos A. Grikšelytės-Urbonienės siuvinėtus darbelius, kuriems apie šešiasdešimt metų. E. Čičinskienei pavyko išsaugoti labai seną Užvenčio krašto paveikslą. Z. Vaizbergienė į popietė atnešė kaimynės V. Budrienės siuvinėtą užuolaidėlę, kuriai virš septyniasdešimt metų. M. Zdanavičienė išsaugojo mamos rankdarbius: siuvinėtą  pagalvėlės užvalkalą, takelį, darbeliams jau virš šešiasdešimt metų, ir dukros išsiuvinėtą paveikslėlį, kuriam jau dvidešimt penki metai.

Bibliotekoje surengta mamos dienai BĮ Liolių socialinės globos namų Užvenčio globos padalinio gyventojos Onos Jokubauskienės siuvinėtų darbelių paroda-pristatymas ,,Mamos delne“. Parodos autorė pademonstravo savo siuvinėjimo meną. Moterys ne tik išmoko siuvinėti kryželiu, bet ir prisiminė senovinių raštų įvairovę, turėjo galimybę pasidalinti savo artimų žmonių išsaugotais darbais su susirinkusiomis popietės dalyvėmis. Džiugu, jog buvo galima pasigrožėti net šešiasdešimties, septyniasdešimties metų senumo rankdarbiais, o tai tik rodo kaip svarbu neišmesti senų, iš pirmo žvilgsnio nebenaudojamų daiktų, juos reikia saugoti ir perduoti iš kartos į kartą. Juk kiekvienas darbelis turi savo istoriją.
 
Regina Karpienė, Užvenčio biblioteka