2023 metų renginiai

Vaikai kūrė personažus kartu su rašytoja Evelina Daciūte

2023 05 09

Įsibėgėjus Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos projektui „Užauginti skaitytoją – misija įmanoma!“, gegužės 4 d. bibliotekoje apsilankė viena produktyviausių ir labiausiai įvertintų šių laikų vaikų rašytojų Lietuvoje Evelina Daciūtė. Iki šiol ji išleido 16 knygų, kurių didžioji dalis yra skirta vaikams. Knyga „Laimė yra lapė“ išversta į keliolika užsienio kalbų, yra pelniusi premijų ir apdovanojimų ir yra vienintelė lietuvių kalba parašyta knyga, apdovanota Jungtinėse Amerikos Valstijose („The Batchelder“ apdovanojimas).

E. Daciūtės personažų ir istorijų kūrimo edukacijose dalyvavo mokiniai iš trijų skirtingų Kelmės rajono mokyklų – apsilankė priešmokyklinių grupių ugdytiniai ir 1–2 klasių mokiniai iš Šaukėnų Vlado Pūtvio-Putvinskio, Tytuvėnų gimnazijų bei Elvyravos pagrindinės mokyklos.

Rašytoja E. Daciūtė vaikams papasakojo, kiek ir kokių knygų yra parašiusi, kaip kuriamos istorijos ir jų personažai. Ji klausė vaikų, ar jie žino, ką reiškia žodis „ševeliūra“, kuriuo pavadinta ir viena iš autorės knygų. Visgi retas vaikas žino šio žodžio reikšmę, tačiau šį kartą „žinovų“ buvo. E. Daciūtė ir vaikai daug kalbėjosi apie knygas ir kūrybą, smalsuoliai apipylė autorę įvairiais klausimais, norėjo bendrauti. Rašytoja sakė vaikams, kad tie, kurie nemėgsta skaityti, dažnai po susitikimų su ja skuba į biblioteką knygų, pamėgsta net poeziją, nors iki tol jiems tai atrodė visiškai neįdomu. Kai buvo aptarti visi kūrybiniai niuansai, vaikai ėmėsi praktinių užduočių – kiekvienas piešė savo personažą ir kūrė jam istoriją. Baltus popieriaus lapus užpildė katės, debesėliai, žuvelės, saldainiai ir kitokie įdomiausi personažai, kuriuos lydėjo neįtikėtinos istorijos. Ir tai patvirtina, kad vaikų fantazija ir kūryba gali būti beribė!

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Kelmės rajono savivaldybė.

Živilė Gerčienė, Žemaitės viešoji biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos