2023 metų renginiai

Pristatyta Igno Vaičiulio fotografijų paroda

2022 12 27

Besibaigiant metams Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje pristatyta Šaukėnų Valdo Pūtvio-Putvinskio gimnazijos moksleivio kelmiškio Igno Vaičiulio fotografijų paroda ir 2023 metų kalendorius „Išeinanti Lietuva“. Renginiui jaukumo suteikė Šaukėnų kultūros ir amatų centro vokalinio dueto „Anima“ – Dianos Astrauskienės ir Aido Kalinčiko – atliekamos lietuvių liaudies dainos, Jono Strielkūno, Kazimiero Jakučio ir kelmiškės literatės Dalios Griškevičienės eilės, kurias skaitė pats parodos autorius, jo klasės draugė Evelina Milkintaitė, mama Asta Vaičiulienė.
 
Fotografija Ignas susidomėjo prieš aštuonerius metus, kai su paprastu mygtukiniu telefonu pradėjo fotografuoti tai, ką matė aplink. Perkelti nuotraukas į kompiuterį padėdavo savaitgaliais iš Vilniaus į namus grįždavęs vyresnysis brolis. Tuo metu Ignas svajojo apie didelį fotoaparatą, jam atrodė, kad pasikabins tokį fotoaparatą ant kaklo ir „jau mokės viską“. Vėliau vaikinas suprato, kad geras fotoaparatas yra privalumas, tačiau vien jo neužtenka – reikia mokytis, tobulėti, domėtis profesionalų darbais. Dabar Ignas fotografuoja ne tik kokybišku fotoaparatu, bet ir mobiliuoju telefonu. Renginį vedusios D. Astrauskienės paklaustas, į kokius fotografus norėtų lygiuotis, Ignas atsakė, kad jo įkvėpimo šaltinis yra fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus, kauniečių fotografų Sonatos ir Vlado Dobrovolskių, šiauliečio Rolando Parafinavičiaus darbai. Už nuoširdų bendravimą ir praktiškus patarimus Ignas dėkingas kraštiečiams Vytautui Šimkūnui, Virginijui Mankui ir kurtuvėniškiui Algirdui Kontrimui.
 
Juodai baltų fotografijų cikle „Išeinanti Lietuva“ užfiksuotos nebegyvenamos sodybos ir buvusių sodybų vietas žymintys mediniai kryžiai. Renginio dalyviams pasidomėjus, kaip gimė mintis fotografuoti apleistas sodybas, Ignas paatviravo, kad šią idėją jam pasiūlė ir įgyvendinti padėjo tėtė. Ignas sakė esantis labai dėkingas savo tėvams už palaikymą einant šiuo kūrybiniu keliu.
 
Parodos pristatyme dalyvavę draugai, kaimynai, pažįstami džiaugėsi jaunojo fotografo brandžiais ir prasmingais darbais, linkėjo įgyvendinti visas savo svajones ir sumanymus.
 
Virginija Navikienė, Kelmės Žemaitės biblioteka
Nijolės Kančauskienės nuotraukos