2022 metų renginiai

Kai Ignalina užsuka į Kelmę: knygos vaikams „Ignalinos pasakos“ pristatymas

2022 10 19

Spalio 6 d. Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje įvyko nuotaikingas bei pilnas džiaugsmingų emocijų renginys – knygos ,,Ignalinos pasakos“ pristatymas, į kurį didžiuliu būriu sugužėjo „Aukuro“ pagrindinės mokyklos ir „Kražantės“ progimnazijos trečiokai bei ketvirtokai. „Ignalinos pasakos“ – knyga, sukurta rezidencijos ,,Meno bangos“ metu, organizuojama Gintarės Adomaitytės ir Mariaus Kraptavičiaus.

Savaitę aštuoni rašytojai: Gintarė Adomaitytė, Ilona Ežerinytė, Ona Jautakė, Rasa Milerytė, Daina Molytė-Lukauskienė, Daina Opolskaitė, Darius Rekis, Virgis Šidlauskas gyveno Ignalinoje, ,,Saulėtekio“ sodyboje ir rašė pasakas apie įdomiausias bei paslaptingiausias Ignalinos vietas. Kiekvienas rašytojas burtų keliu išsitraukė temą, pagal kurią per savaitę reikėjo sukurti pasaką. Rezidentai savaip pamatė Ignalinos žmonėms gerai pažįstamas vietas ir interpretavo liaudies pasakojimus. Knygoje publikuojama dešimt pasakų apie Atgimimo ir Smėlio gatves, Ilgio bei Šiekščio ežerus, Vilkakalnį, Palūšę ir Lūšius, Gavį ir Gavaitį, kitas įdomias vietas bei objektus. Knygos puslapiai atveria platų žvilgsnį į pasakos žanrą ir kviečia pamatyti Ignalinos apylinkes kitokiu žvilgsniu. Knygą iliustravo viena iš knygos autorių – Daiva Molytė-Lukauskienė – poetė, rašytoja, dailininkė, savo knygoms kurianti iliustracijas.

Susitikime bibliotekoje su jaunaisiais skaitytojais dalyvavo du knygos autoriai – mūsų krašto rašytoja, rašytojų sąjungos narė, laikraščio „Bičiulis“ redaktorė Ona Jautakienė-Jautakė ir literatūrinio žurnalo vaikams ,,Laimiukas“ vyriausiasis redaktorius, iš Kauno atvykęs rašytojas Virgis Šidlauskas. Kartu jie pristatė savo sukurtas pasakas.

Virgis Šidlauskas – septynių knygų vaikams autorius, parašęs apie stebuklingus berniuko Ulfo nuotykius. Pirma serijos knyga „Ulfas ir stebuklinga barzda“ buvo nominuota 2017 metų  Metų knygos rinkimų knygų vaikams kategorijoje.

Onos Jautakės kūrybiniame bagaže – aštuoniolika knygų vaikams, paaugliams bei  suaugusiesiems. 2010 m. knyga „Kai aš buvau Kleo“ nominuota Metų knygos rinkimuose paauglių kategorijoje, 2009 m. knyga „Gimtadienis su žvirbliu“ – vaikų kategorijoje.

Vaikų literatūros kūrėjui Virgiui Šidlauskui savosios pasakos nereikėjo ieškoti toli. Jo burtas – Šiekščio ežeras, tyvuliuojantis visai prie sodybos, tik teko ilgokai paklajoti ežero pakrante, užkopti į Vilkakalnį, kol sutiko savo herojus velniukus, kurie netrukus atsidūrė  naujos knygos puslapiuose. Onos Jautakės  pasakoje „Legenda apie Palūšę ir Lūšius“ slypi istorija, kaip lūšis susidraugavo su žmonėmis ir kaip atsirado ežero ir jo pakrantės vardai.

Vaikus domino įvairūs dalykai, jie tiesiog užvertė rašytoją V. Šidlauską klausimais: kada buvo pirmieji bandymai rašyti, kokia jo mėgstamiausia spalva, kokia gražiausia daina, svajonių šalis, ar susapnuoja būsimos knygos istorijas ir begalė kitų klausimų.

Viso susitikimo metu skambėjo V. Šidlausko kurtos dainos, per kurias vaikai šėlo, dainavo, plojo, dūzgė kaip bitės, net mėgdžiojo ant banano paslydusio begemoto garsą.

Knygos autoriai palinkėjo surasti savo pasaką ir visų svarbiausia nepamiršti skaitymo. Tikėkimės, kad susitikimai su žinomais bei įdomiais rašytojais paskatins dažniau užsukti į biblioteką, lavinti skaitymo įgūdžius, semtis išminties ir, kas žino,  galbūt pasvajoti apie rašytojo ar dailininko ateitį. Skaitymas mūsų skubančioje visuomenėje yra vienas iš būdų trumpam sustoti, atrasti kažką naujo, įsiklausyti į save ir kitus.

Kelmės Žemaitės biblioteka, Danguolė Garnienė
Rolando Kančausko nuotraukos