2022 metų renginiai

Susitikimas su fotografu Albertu Mitkevičiumi Šedbaruose

2022 10 18

Šedbarų bibliotekoje visą spalio mėnesį eksponuojama raseiniškio fotografo ir kūrėjo Alberto Mitkevičiaus fotografijų paroda „Rudenėjančiu taku beeinant...“, o saulėtą spalio 14 d. popietę šedbariškiai bei svečiai susitiko su parodos autoriumi. 

Fotomenininkas A. Mitkevičius draugystę su fotografija pradėjo dar vaikas būdamas, kai paėmė į rankas tėčio padovanotą fotoaparatą ir suprato, kad čia jo gyvenimo dalis. Besimokydamas mokykloje lankė fotografų būrelį, domėjosi naujienomis, kaupė žinias ir tobulėjo. Susitikimo metu prisiminė pirmuosius bandymus nufotografuoti aukštai danguje sklandantį lėktuvą „kukurūzninką“, kiemo aplinką, aprėpti kuo daugiau vaizdų, tačiau vėliau suprato, kad fotografavimas tai menas, ieškant tinkamo objekto, kompozicijos, laviravimas tarp šviesos ir šešėlių, sugebėjimas atrasti  akimirkos žaismą. Kartu atskleidė kitas fotografavimo subtilybes nuo nespalvotų nuotraukų kūrimo iki dabartinių skaitmeninių galimybių. Labiausiai jam patinka keliauti, fotografuoti gamtą ir savo fotografijose perteikti gimtojo krašto autentiškumą. Kartais fotografuoja renginius, šventes, išvykų metu nesibodi paieškoti įdomesnių vietovardžių, retesnių gamtos išdaigų.  

Renginyje taip pat dalyvavo kūrėja iš Šilalės Nijolė Katelynienė su sūnumi Linu, kurie padeda organizuoti Alberto fotografijų parodas, kartu vyksta į renginius ir nuolat skatina nesustoti. Nijolė papasakojo apie bendrus jų projektus, kad įvairiose vietose bei erdvėse jau yra surengę virš dvidešimt foto parodų bei perskaitė eilių apie rudenį iš pirmosios savo poezijos knygos „Baltas ilgesio aidas“.   

Bibliotekininkė Dalia Galbuogienė pristatydama parodą priminė, kad A. Mitkevičius ne tik fotomenininkas, bet rašo prozą, miniatiūras, su savo kūryba dalyvauja literatūriniame „Prozos aruodai“ konkurse Budraičiuose, yra praėjusių metų konkurso II-osios vietos laureatas.  

Rašytojo Igno Viržinto eilėmis parodos autorių pasveikino Tytuvėnų kūrybinio klubo „Austėja“ vadovė Justina Viržintienė, nuskambėjo D. Galbuogienės trioletas Alberto parodai, buvo išrinkta daugiausia lankytojų simpatijų pelniusi ir rudenišką parodos pavadinimą geriausiai atspindinti nuotrauka, kurią autorius ir padovanojo bibliotekai.  

Susitikimą pagyvino bei savo atliekamais muzikiniais kūriniais publiką sužavėjo Raseinių rajono KC Šiluvoje dainuojamosios poezijos kolektyvas ir vokalinė grupė „Ingrida ir draugai“ (vadovas Saulius Beniulis), kartu bibliotekoje palikę ne tik gerą nuotaiką, bet ir dovanų – Jelenos Žalpienės poezijos knygelę „Mano slenksčio akmuo“ ir dainuojamosios poezijos rinkinį. 

Dalia Galbuogienė, Šedbarų biblioteka