2022 metų renginiai

Bibliotekoje – parodos pristatymas ir Tradicinis poezijos pavasarėlis

2022 05 23

Gegužės 20-osios pavakarę Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje įvyko net du renginiai – Vytauto Šimkūno fotografijų parodos „Ne tik peizažai“ pristatymas ir Tradicinis poezijos pavasarėlis. 

V. Šimkūną jau ne vienerius metus įvairiuose renginiuose, susibūrimuose matome su fotoaparatu rankose. „Ne tik peizažai“ – tai jau antroji bibliotekoje surengta V. Šimkūno fotografijų paroda. Prieš keletą metų bibliotekoje buvo eksponuojama paroda „Portretai“. Paklaustas, kas paskatino susidomėjimą peizažo fotografija – pandemija, kai dėl apriboto socialinio gyvenimo buvimas gamtoje buvo savotiška sielos atgaiva, o gal gyvenant vaizdingų Tytuvėnų apylinkių apsuptyje, neįmanoma nepastebėti gamtos grožio ir norisi jį užfiksuoti, parodos autorius atsakė, kad pandemija neturėjo tam įtakos, nes laisvalaikiu visada mėgo būti gamtoje. Net ir išsiruošus į žvejybą, kartais vietoj meškerės rankose atsiduria fotoaparatas. V. Šimkūnas patvirtino teiginį, kad peizažų fotografijoje labai svarbus apšvietimas – vieni gražiausių fotoaparatu užfiksuotų vaizdų būna saulei tekant ar leidžiantis, o labiausiai mėgstamos fotografuoti vietos yra Bridvaišio ežero sala, Lyduvėnų bažnyčia ir senosios Kelmės kapinės. Paprašytas patarti fotografams-mėgėjams, peizažus fotografuojantiems su mobiliaisiais telefonais, V. Šimkūnas sakė, kad ir su telefonais galima išgauti labai kokybiškas nuotraukas, tik reikia turėti savotišką „pajautimą“ ir mėgti būti gamtoje. Parodos autorių sveikino, už užfiksuotas akimirkas dėkojo ir naujų parodų linkėjo literatai, bičiuliai, bibliotekininkai. 

Po dvejus metus dėl pandemijos virtualiai vykusių Poezijos pavasarėlių, šiemet Kelmės rajono literatai ir svečiai vėl susirinko į „gyvą“ susibūrimą. VšĮ Kelmės PRC klubo „Be rėmų“ vadovė Dalia Griškevičienė renginį pradėjo Reginos Biržinytės, kurios iniciatyva Kelmėje pradėti rengti jau tradiciniais tapę poezijos pavasarėliai, eilėraščiais. 43-čiojo Poezijos pavasarėlio dalyvius pasveikino Savivaldybės tarybos narė, Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos mokytoja metodininkė Emilija Kvietkuvienė. Renginį vedę Kelmės rajono literatų klubo „Vieversys“ prezidentas Viktoras Gulbinas ir D. Griškevičienė savo kūrybą skaityti kvietė svečius iš Pakruojo, Joniškio, Šiaulių, Šilalės, Raseinių bei Kelmės krašto literatus. Tarp skaitymų skambėjo Viktoro Rimkaus ir V. Gulbino atliekamos dainos.  

Virginija Navikienė, Žemaitės viešoji biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos