2022 metų renginiai

Šedbaruose – įstabių kiaušinių paroda

2022 04 14

Praėjusį penktadienį, prieš Verbas, Šedbarų biblioteka pasipuošė neįprastais suvenyriniais kiaušiniais. Juos į parodą „Pasaulis gimė iš kiaušinio“ atvežė Danguolė Dambrauskienė – kraštietė,  prieš gerą trisdešimtmetį dirbusi Šedbarų vaikų darželyje, o dabar gyvenanti Klaipėdoje. Į renginį atskubėjo buvę kolegos, šeima ir draugai, Šedbarų bendruomenės „Spiečius“ atstovai, būrelis vaikų.

Parodos atidarymas prasidėjo improvizuotu dviejų Velykių – viešnios ir bibliotekininkės Dalios Galbuogienės susitikimu, kurio metu dalyviai išgirdo D. Dambrauskienės kiaušinių kolekcijos atsiradimo istoriją. Pasak jos, kiaušinius pradėjusi rinkti prieš dvidešimt vienerius metus. Pirmasis įsigytas eksponatas taip užbūrė savo grožiu, kad dabar kolekcijoje yra apie 1000 įvairiausių kiaušinių iš stiklo, porceliano, natūralaus akmens, gintarinių, puoštų Swarovskio kristalais, sakralinių, tautodailininkų darbų, margučių. Yra ir įspūdingas šokoladinis, ir nušlifuoto lietuviško lauko akmens kiaušinis. Didžiausias eksponatas – didesnis už futbolo kamuolį, o mažiausias – vos nago dydžio. Įsigyja juos pati ar nuperka šeimos nariai, gauna dovanų, iš kelionių parveža kolegos ir draugai. Įstabioje kolekcijoje puikuojasi suvenyrai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Anglijos, Meksikos, Ispanijos, Indijos, JAV, Vokietijos bei kitų šalių. D. Dambrauskienė papasakojo, kad ne vien tik grožisi margaspalve savo kolekcija, bet domisi viskuo, kas susiję su kiaušiniais, o velykiniu laikotarpiu rengia parodas. Pirmoji paroda surengta 2008 m. siaurame bendradarbių būrelyje, po penkerių metų, talkinant draugei Daliai, Klaipėdos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje jau platesniam visuomenės ratui buvo pristatyta paroda „Subtilus kiaušinio grožis“.

Vėliau Velykės subūrė visus viktorinai, netrūko kolegiškų prisiminimų ir gražių emocijų, paslėpto velykinio kiaušinio ieškojimo bei prizų, kuriuos atvežė viešnia, o bibliotekininkė priminė, kad paroda veiks ir ją aplankyti galima iki balandžio 22  d.   

Dalia Galbuogienė,
Šedbarų biblioteka