2022 metų renginiai

Tytuvėnuose paminėta Tarptautinė vaikų knygos diena

2022 04 06

Šių metų balandis Tytuvėnų bibliotekoje prasidėjo danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimimo dienos, kuri pasaulyje dar minima kaip Tarptautinė vaikų knygos diena, paminėjimu.
 
Tokios dienos paminėjimo idėja priklauso Jellai Lepman, kuri 1967 m. atviru laišku kreipėsi į pasaulio skaitytojus ir paragino juos šią dieną švęsti. Nuo tada šventę kasmet remia Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) kurios nors šalies skyrius. Tos šalies rašytojas parašo visuomenei laišką – kreipimąsi, o dailininkas sukuria plakatą knygos ir skaitymo tema.
 
Šiais metais Kanados skyrius tapo oficialiu Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėju, kuris ir gavo teisę parinkti šventės temą bei sukuti plakatą.
 
Kreipimąsi į pasaulio skaitytojus sukūrė garsus tlichų tautybės rašytojas Richardas Van Campas, o plakatą iliustravo kri ir metisų tautybės dailininkė Julie Flett.
 
Į tarptautinės vaikų knygos dienos paminėjimą Tytuvėnų bibliotekoje dvi popietes iš eilės rinkosi Tytuvėnų gimnazijos mokinukai – trečiokai ir ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyriaus „Voveriukų“ grupės vaikai, kurie susipažino su H. CH. Anderseno asmenybe bei kūryba, peržiūrėjo Žemaitės viešosios bibliotekos sukurtą virtualų filmuką „Sekam pasaką“. Be to, vaikus dar aplankė Pepė Ilgakojinė su viktorinos klausimais bei pasakos „Šiaudas, žarija ir pupa“ inscenizuotais skaitymais, o trečiokai kartu su savo mokytoja šventės proga pristatė savo nupieštus mylimiausius knygų personažus iš knygų „Koko dienoraštis“, „Meškiukas vardu Pedingtonas“, „Ragana Lilė atranda Ameriką“, „Snieguolė ir septyni nykštukai“, „Vilkolakiukas Dolfas“ ir kt.
 
Ramunė Railienė,
Tytuvėnų biblioteka