2021 metų renginiai

„Kukli pievų žolė iš Kelmės“

2021 12 21

Visą mėnesį vyko respublikinis konkursas „Kukli pievų žolė iš Kelmės“, skirtas poetės Reginos Biržinytės 25-osioms mirties metinėms paminėti, kurio organizatoriai – VšĮ Kelmės PRC kūrėjų klubas „Be rėmų“, Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka ir rajono literatų klubas „Vieversys“. Konkursas buvo skirtas plačiau pristatyti mūsų krašto kūrėjos asmenybę ir kūrybą Lietuvoje: Regina taip ir nebuvo tapusi Rašytojų sąjungos nare (tiesą sakant, nelabai tuo ir rūpinosi), nors eilės spausdintos kultūros darbuotojų kūrybos knygoje „Lenkiuosi žemės balsui“, Šiaulių krašto poezijos almanache „Kas esi“, „Poezijos pavasarių“ knygose. Kelmiškiai, jos kūrybos gerbėjai, žino, kad R. Biržinytė parengė ir išleido savo eilėraščių rinkinius „Takas į vienkiemį“, „Tenai, už Kražantės“, poezijos ir publicistikos rinkinį „Sutemų slėniai“. O ketvirtoji knyga „Taip lengva“ išleista dešimtosioms mirties metinėms pažymėti: joje – dar neskelbti eilėraščiai, mintys apie poetę ir jos kūrybą. Todėl, populiarinant R. Biržinytės kūrybą, buvo siekta, kad respublikos literatai pasidomėtų Reginos poetiniu palikimu – konkurso nuostatuose dalyvių buvo prašyta pavartoti atraminius žodžius arba, kitaip tariant, žodžius-raktus: „vienkiemis“, „upė“, „žolė“, „vasara“, „meilė“ – jie dažnai kartojasi Reginos eilėse.

Konkursas sulaukė didelio dėmesio ir gausaus dalyvių skaičiaus – net penkiasdešimt trys literatai iš Anykščių, Elektrėnų, Lazdijų, Kalvarijos, Biržų, Pakruojo, Joniškio, Panevėžio, Telšių, Plungės, Tauragės, Klaipėdos, Šiaulių, ir, žinoma, kelmiškiai atsiuntė savo kūrinius. Smagu, kad sudomino ir tautiečius, dėl vienokių ar kitokių priežasčių gyvenančius užsienyje: konkursinius darbus gavome iš Anglijos ir net Šri Lankos. Vertinimo komisijai: V. Puišienei, J. Graičiūno gimnazijos mokytojai metodininkei (komisijos pirmininkė), V. Gulbinui, literatų klubo „Vieversys“ prezidentui, N. Kančauskienei, Žemaitės viešosios bibliotekos metodininkei, G. Rutkūnienei, lietuvių kalbos mokytojai metodininkei (skaitytojų atstovei) ir šių eilučių autorei  teko sunki užduotis – darbų būta stiprių ir originalių tiek žanriniu pasirinkimu, tiek temos sprendimu. Kad būtų nešališkas vertinimas, komisija vertinimui gavo tik eiles, pažymėtas numeriu pagal atsiuntimo eiliškumą. 

Baigiamojo renginio metu, kuris vyko, daugumos dalyvių pageidavimu, virtualioje erdvėje (laikina studija Žemaitės viešosios bibliotekos darbuotojo R. Kančausko dėka buvo įrengta bibliotekos skaitykloje) – buvo paskelbti nugalėtojai ir nominantai. Jais tapo: Aušra Lukšaitė-Lapinskienė (Joniškio literatų klubas „Audruvė“,  I-oji vieta), Edita Kurauskienė (Pakruojo literatų klubas „Židinys“, II-oji vieta), Adelė Daukantaitė (Plungės literatų klubas „Vingiorykštė“), Lina Archipova, Eugenija Liumaitė (abi iš Šiaulių literatų klubo „Verdenė“), Kristina Jankūnienė (VšĮ Kelmės PRC kūrėjų klubas „Be rėmų“) – III-iosios vietos laimėtojos. Eugenijui Šalčiui (Tauragės literatų klubas „Žingsniai“) skirta speciali nominacija už žaismingumą, o Viktorui Rimkui (VšĮ Kelmės PRC kūrėjų klubas „Be rėmų“), speciali nominacija už biržinytišką meilės temos sprendimą. Reginai Pupinytei (Pakruojo literatų klubas „Židinys“) teko Žemaitės viešosios bibliotekos prizas, Virginijai Žvarėlaitei (Molėtų rajono literatų bendrija) – klubo „Be rėmų“ prizas, o Janinai Skeberdienei (Kelmės literatų klubas „Vieversys“) – vieversiečių įsteigtas prizas.

 Dalia Griškevičienė, klubo „Be rėmų“ vadovė
Nuotraukos Rolando Kančausko