Parodos „Prikelti antram gyvenimui“ viešnagė Pašilėnuose

Molio ir medžio darbų paroda „Prikelti antram gyvenimui“, pradėjusi kelionę po Kelmės rajoną nuo Tytuvėnų bibliotekos, kovo 27 dieną pakvietė lankytojus į kitame rajono pakraštyje esančią Pašilėnų biblioteką. Čia pristatyta Dirvoniškiuose (Radviliškio raj.) gyvenančio tautodailininko Aleksandro Filipavičiaus ir Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijos mokytojos Birutės Banienės kūrybinių darbų paroda.

Šiltai ir nuoširdžiai bendraujantys parodos autoriai papasakojo apie savo kūrybos kelią. Mokytoja Birutė teigė, kad lipdyti iš molio ją paskatino prieš penkerius metus į tautodailininkų gretas įstojęs Aleksandras Filipavičius. Nors jų profesijos nėra susijusios su daile, bet abu iš prigimties aplink save mato gamtos, aplinkos grožį, gal todėl ir jų darbuose atsispindi gamtos elementai, gyvūnų figūros, augalų motyvai ir formos. Mokytoja pristatė savo darbus ir pagrojo pianinu linksmą dainą, sudarydama atmosferą šiltam bendravimui.

Pristatydamas savo parodos darbus, tautodailininkas Aleksandras Filipavičius pasakojo, kad pirmiausia susidraugavo su medžiu. Jo gražūs ir dideli iš tekinto medžio pagaminti vabzdžių siluetai, paukščiai. Mažiesiems parodos dalyviams labai patiko didelis medinis namelis, nes jame galima atidaryti duris. Vyresniesiems įspūdį paliko medinis žiogas, dailios skruzdėlės. Dabar Aleksandras daugiau dirba su moliu. Susirinkusiems pasakojo apie molio rūšis, kaip molis paruošiamas darbui, iš kur jo gauti, kad padaryti darbai gerai išdegtų ir nesutrūkinėtų.

Į Pašilėnų biblioteką tautodailininką atlydėjo žmona Albina, kuri padeda vyrui atlikti molio darbų apdailą, juos glazūruoja, dažo dažais, parenka darbams spalvas. Pašilėniškius sužavėjo žinia, kad tautodailininko šeima didelė, jie augina šešetą vaikų, kurių mažiausiajam vienuolika mėnesių, bet jiedu turi laiko ir savo pomėgiams. Jų vaikai taip pat mėgsta lipdyti iš molio, kuria kartu visa darni šeima.

Kūrėjai atsivežė ir specialaus, lipdymui skirto molio. Tad po parodos atidarymo visi dalyviai mielai jį išbandė – savo kūrybines idėjas perkeldami į molio gabalą. Kai kam reikėjo ir kūrėjų profesionalios pagalbos, patarimo, bet darbo rezultatais buvo visi patenkinti. Liko tik laukimas, nes Aleksandras po mėnesio atveš mūsų pasidarytus darbelius jau išbaigtus, išdegtus specialioje krosnyje.

Pasižiūrėti svečių darbų parodos buvo atėjusi ir beržėniškė tautodailininkė Ona Jadvyga Popova. Susipažinusi su šiaulėniškiais, pakvietė juos aplankyti ją ir parodė pilnus kambarius įvairiausia technika sukurtų darbų. Tikimės, kad tautodailininkai dar ne kartą susitiks įvairiose mugėse, parodose.

Paroda bibliotekoje veiks visą mėnesį, lankytojai galės su ja susipažinti.

Dalia Valienė, Pašilėnų biblioteka