Knygos

Skonio reikalas

2021 04 02

Psichologė Diana von Kopp teigia, kad mūsų organizmas puikiai žino, koks maistas jam yra naudingas. Tačiau maisto pramonė, kuri gausiai naudoja skonio stipriklius bei kitas gudrybes, apgauna mūsų pojūčius. Knygoje „Skonio reikalas: kaip gebėjimas justi skonį lemia mūsų mitybos įpročius ir kaip atgaivinti šį gebėjimą, paklydusį dešrainių ir supermaisto labirintuose“ autorė dalijasi patarimais, kaip susigrąžinti natūralias jusles, bei išmokti skonį apgaunančių triukų.

Kodėl vaikai mieliau valgo makaronus nei salotas? Kodėl bulvių traškučiai arba šokoladas yra tokie viliojantys? Kodėl dietos nėra sėkmingos, net jei sąžiningai laikomės režimo? Moksliniai tyrimai rodo, kad ką ir kiek mėgstame valgyti lemia ne protas, o skonio pojūtis. Jis mums signalizuoja, kas yra kenksminga, kas neša naudą organizmui ir kada turėtume nustoti valgyti. Diana von Kopp vaizdžiai parodo, kaip maisto pramonė numalšina šiuos pojūčius, o mes prarandame gebėjimą intuityviai jausti, ką valgyti ir kada sustoti. Didžiulį skonio pojūčių griaunamąjį vaidmenį atlieka dirbtiniai skonio stiprikliai ir transriebalai. Šiuo metu žmonės valgo tiesiog per gausiai, per riebiai ir naudoja per daug cukraus. Autorė skaitytojus išmokys receptų, bei gudrybių, kuriais galime ir vėl susigrąžinti savo skonio pojūtį, kuris pasiklydo tarp prieskonių ir greito maisto.

Mes dieviname bulvių traškučius, dėl gausiai juose naudojamo gliutamato. Tačiau jo turi ir parmezano sūris, tik tiek, kad jame gliutamatas yra natūralus, tad daug geriau yra pasirinkti tokį užkandį. Daugelis nekenčia karčių daržovių, tačiau autorė patars kaip jas paruošti taip, kad mintis apie tokį patiekalą viliotų, o ne verstų raukytis. Pradėjote piktnaudžiauti saldumynais? Sunku sustoti? Diana von Kopp teigia, kad net ir čia galime pasitelkti keletą gudrybių. Pvz., šiltas pyragas mūsų gomuriui atrodo saldesnis.

Knygoje „Skonio reikalas“ autorė dalinasi patarimais bei triukais, kurie bus naudingi tiek tėvams, kurių vaikai atsisako sveiko maisto, tiek kiekvienam savo sveikata besirūpinančiam žmogui. Psichologė padės nustatyti savo valgytojo tipą, atsakys į klausimus, kodėl kartais taip sunku laikytis saiko, į ką atkreipti dėmesį perkant maisto prekes. Autorė kviečia nustoti aptarinėti kalorijas, o pakalbėti apie skonį!

Diana von Kopp – psichologė, kuri nagrinėja mitybos įtaką žmogaus fizinei ir psichinei sveikatai. Autorė yra parašiusi penkias psichologines knygas. Taip pat kartu su žurnaliste Melanie Mühl išleido bestselerį „Išmintingo valgymo menas“.

Iš vokiečių kalbos vertė Ieva Sidaravičiūtė