Vakarai, kurių nebuvo

Vasario 2 d. Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje surengtas rašytojo Vlado Kalvaičio apsakymų rinktinės „Vakarai, kurių nebuvo“ pristatymas. Drauge su autoriumi renginyje dalyvavo žurnalistė Janina Skeberdienė ir solistė Diana Tiškovaitė.

Pasveikinusi susirinkusiuosius renginio vedėja J. Skeberdienė pasidžiaugė ypatinga proga – naujos knygos sutiktuvėmis. „Nauja knyga yra mūsų visų turtas ir džiaugsmas. Gera prie jos prisiliesti, skaityti. Ji tampa draugu, kuriuo tu pasitiki, kuriame randi paguodą ir mintis, kurių esi pasiilgęs“, – kalbėjo žurnalistė.

Apsakymų rinktinę „Vakarai, kurių nebuvo“ 400 egzempliorių tiražu išleido leidykla „Kauko laiptai“. Pasak J. Skeberdienės, nebe pirmą V. Kalvaičio knygą išleidusios leidyklos darbuotojai gerai pažįsta kūrėjo charakterį ir įsigilina į tai, kas sudėta knygoje, tad apsakymų rinktinė pasižymi ypatinga elegancija ir kokybe.

Naujausia V. Kalvaičio knyga sudaryta iš rinkiniuose „Volungė“ (2007), „Svečias iš Magadano“ (2008), „Stiklinė aguonų“ (2013) ir „Balandis ir bandonija“ (2015) spausdintų kūrinių. Kalbėdamas apie šios rinktinės gimimą autorius prisipažino, kad apsakymus atrinko ir į savo vietas sudėliojo knygos redaktorius Viktoras Rudžianskas. V. Kalvaitis pasidžiaugė pavykusiu darbu, mat, taip jau sutapo, kad šiuos kūrinius yra pamėgęs ir jis pats. Tačiau paklaustas, kaip buvo sukurtas vienas ar kitas knygoje publikuojamas apsakymas, autorius tikino negalintis atsiminti. „Jei mano knygos šiandien žūtų, nei vienos negalėčiau atnaujinti. Atsivertęs savo kūrinius labai dažnai nustembu: kas taip galėjo parašyti? Ypač jei tai seni, prieš 15–20 metų, rašyti apsakymai“, – teigė autorius.

Kalbėdama apie V. Kalvaičio kūrybą, renginio vedėja pabrėžė, kad mūsų kraštas gali pelnytai didžiuotis turėdamas puikų rašytoją, kurio talentas galėjo pilnai atsiskleisti tik gan brandžiame amžiuje. Nepaisant to, V. Kalvaičio kūrybos sąraše yra poezija, humoreskos, novelės, romanai, apsakymai, „kalambūrijos“ ir „ironiados“, o pats autorius dar turi daugybę kūrybinių planų ir siekių. Vienas jų – kritikų puikiai įvertinto novelių romano „Sustiprinto rėžimo barakas“, už kurį autoriui skirta ne viena literatūrinė premija, vertimas ir išleidimas anglų kalba.

Renginyje dalyvavę V. Kalvaičio kūrybos gerbėjai negailėjo autoriui nuoširdžių linkėjimų ir pagyrimo žodžių. Su naujai išleista knyga rašytoją sveikino ir vakarų, kurie dar bus, linkėjo bibliotekos direktorė Rita Grišienė, mokytoja Dalia Griškevičienė, Kelmės mažojo teatro direktorius Algimantas Armonas, Kelmės rajono literatų klubo „Vieversys“ vadovas Viktoras Gulbinas ir daugelis kitų.

Milda Nekrašė, Žemaitės viešoji biblioteka
Nuotraukos Rolando Kančausko