Praskleistos lietuvių pamėgtos šalies vandenyno paslaptys

Šių metų sausio 26 d. Šedbarų bibliotekoje įvyko fotografijų parodos „Kas slypi Airijos vandenyno gelmėse?“ pristatymas. Parodos autorius – Šedbarų pradinės mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius Ramūnas Sadauskas. Renginyje dalyvavo šio centro darbuotojai, pradinių klasių mokiniai, vietos gyventojai.

R. Sadauskas gyvena ežerais apsuptame Tytuvėnų miestelyje ir dalį laisvalaikio skiria savo pomėgiui – žvejybai. Vasaromis viešėdamas pas sūnus Airijoje, jis stengiasi pažinti ne tik šios šalies gamtą, bet ir pameškerioti vandens telkiniuose.

Komentuodamas fotografijas, kuriose užfiksuotos įsimintinos akimirkos, parodos autorius susirinkusiems vaizdžiai papasakojo apie žvejybos Atlanto vandenyne ypatumus. Pasak R. Sadausko, vandenyno pakrantės jo žvejybos vietose buvo uolėtos, nusėtos akmenimis. Žvejai čia meškeres merkia nuo 150-250 metrų uolų, kur gilesnės gelmės, vengdami potvynių ir atoslūgių bangų. Žuvys gaudomos dugninėmis meškerėmis bei kitomis sistemomis, ant kurių vienu metu gali užkibti keletas žuvų. Žvejyba vandenyne intriguoja tuo, kad laimikiu čia gali tapti pačios įvairiausios žuvys. Pavyko sugauti krabų, ryklių, poliakų, ungurių, skumbrių, rajų... Ypač nustebimo žuvis raja, kuri savo forma ir ilga uodega labiau priminė aitvarą nei žuvį.

Baigdamas savo pasakojimą R. Sadauskas prasitarė, kad jau gyvena vasaros laukimu, mat šįkart ketina pažvejoti Airijos upėse bei ežeruose ir žinoma, pradžiuginti naujomis fotografijomis. Parodos autoriui liko palinkėti gražios vasaros, sėkmingos žvejybos ir puikių fotografijose užfiksuotų vaizdų.

Antanas Galbuogis, Šedbarų biblioteka