Šių metų renginiai

Balandžio 2 d. – pasakininko Hanso Kristiano Anderseno gimimo diena

2021 03 29

Hansas Kristianas Andersenas gimė 1805 m. balandžio 2 d. Odensėje. Keturiolikos metų H. K. Andersenas atvyko į Kopenhagą, tikėdamasis tapti aktoriumi ar baleto šokėju. Tapo rašytoju. Pirmoji knyga, išspausdinta jo paties vardu, buvo Kelionė pėsčiomis. Visas pasaulis žino jo sukurtas pasakas apie bjaurųjį ančiuką, princesę ir žirnį, undinėlę, coliukę, sniego karalienę.

Nuo 1967 m. pasaulyje balandžio 2 d. diena minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Šią dieną vyksta įvairūs vaikų literatūros renginiai, parodos, susitikimai su rašytojais. Tai, kad šio rašytojo gimtadienis pasirinktas kaip Vaikų knygos diena, ir kad jo vardu pavadintas pagrindinis pasaulinis apdo­vanojimas už kūrybą vaikams, rodo, kokia svarbi vieta vaikų literatūros istorijoje skiria­ma šiam didžiam menininkui.

Šventės iniciatorė – Tarptautinė vaikų knygos taryba (IBBY). Kasmet šventę rengia vis kitas IBBY nacionalinis skyrius, rašytojas parašo atvirą laišką pasaulio visuomenei, dailininkas nupiešia plakatą. Laiškus skaitytojams Tarptautinės vaikų knygos dienos proga yra parašę garsiausi pasaulio vaikų rašytojai: Astrida Lindgren, Meindertas DeJongas, Cristine Nöstlinger ir kiti.

IBBY Lietuvos skyriaus iniciatyva Vaikų knygos diena Lietuvoje minima nuo 1993 m. Minėjimo metu, kurį rengia Lietuvos IBBY skyrius, vaikų literatūros specialistai, knygų kūrėjai bei skaitytojai renkasi aptarti praėjusiais metais išleistų knygų, taip pat vyksta literatūros šventė – teikiamos premijos geriausių ir reikšmingiausių metų vaikų knygos kūrėjams.

2019 metų Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėjas buvo IBBY Lietuvos skyrius. Plakatą ir tekstą sukūrė vaikų knygų iliustruotojas bei autorius Kęstutis Kasparavičius. Plakato dizainerė – Deimantė Rybakovienė.

2021 metų šventės rėmėjas – Jungtinių Amerikos Valstijų IBBY skyrius. Kreipimosi tekstą parašė Kubos ir Amerikos poetė Margarita Engle, o plakatą sukūrė Brazilijos dailininkas, daugiau kaip šimto knygų autorius, 2014 m. H. K. Anderseno premijos laureatas Rogeris Mello.

Vaizdo įrašas „Sekam pasaką", skirtas Tarptautinei vaikų knygos dienai

Danguolė Garnienė, Kelmės Žemaitės biblioteka

plakatas
























Plakatą atsisiųsti galite čia.
Skrajutę anglų k. atsisiųsti galite čia.