Šių metų renginiai

Gimtosios kalbos diena. Viktorina

2021 02 24

Vasario 21-ąją Jungtinės Tautos nuo 1999 metų yra paskelbusios Tarptautine gimtosios kalbos diena. Tai graži idėja, padedanti įprasminti gimtosios kalbos svarbą mūsų gyvenime. Šiais laikais kiekviena tauta siekia išsaugoti savo kalbą kaip vieną iš tautos svarbiausių ypatybių.

Šventajame rašte teigiama, kad žmonės senais laikais kalbėję viena kalba. Jų kalbas sumaišęs Dievas, kai tie užsimanę pastatyti Babelio bokštą, kuriuo galėtų Dievą pasiekti. Kalbininkai taip pat tvirtina, kad visos dabartinės pasaulio kalbos išsirutuliojo iš vienos kalbos – prokalbės.
 
Nuo pat skirtingų kalbų paplitimo, žmonės siekė rasti bendrą kalbą, kuria būtų galima susikalbėti atsidūrus bet kuriame pasaulio krašte. Tam buvo keletas būdų: paskelbti pasauline kalba kurią vieną iš egzistuojančių ar sukurti visiškai naują, dirbtinę. Pirmuoju atveju po pasaulį plačiau paplito anglų kalba, tačiau daugybė tautų nenori bendrauti svetima kalba. Buvo bandyta kurti dirbtinę kalbą – esperanto. Tačiau ji, nepaisant to, kad lengvai išmokstama, nelabai paplito. Bendromis dirbtinėmis kalbomis galima laikyti simbolines kalbas: mimikos, tam tikrų gestų, kelio ženklų ir pan.
 
Teigiama, kad šiuo metu pasaulyje egzistuoja apie 7000 skirtingų kalbų. Nemažoje dalyje valstybių, kurių šiuo metu yra 196, kalbama keliomis kalbomis. Nors skirtingų kalbų yra gana daug, tačiau net 90 proc. šių kalbų kasdien kalba mažiau nei 100 tūkst. žmonių. Kalbų, kuriomis kasdien kalba daugiau nei milijonas žmonių, yra vos 150-200, o 46 kalbos teturi po vieną vartotoją. Kalbų paplitimas regionuose labai skiriasi. Azijoje kalbama 2200 skirtingų kalbų, kai tuo tarpu Europoje vos 260.
 
UNESCO nustatė, kad šiuo metu net 2500 kalbų yra pavojuje ir artimiausiu metu gali išnykti, tačiau tai tikrai negresia dešimčiai populiariausių pasaulio kalbų, kuriomis kalba net 43 proc. planetos gyventojų.
Daugeliui iš mūsų lietuvių kalba yra gimtoji. Mums, lietuviams, yra kuo didžiuotis. Lietuvių kalba – seniausia išlikusi indoeuropiečių kalba, panaši į klasikinę indų kalbą – sanskritą. Žinant mūsų valstybės istoriją, praeitį, vertėtų atidžiau, su didesniu rūpesčiu saugoti savo kalbą.

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo-informavimo skyriaus darbuotojai D. Garnienė, R. Kančauskas ir A. Stonaitienė parengė virtualių renginių ciklą vaikams „Gimtoji kalba – tarsi švyturys“ (Tarptautinei gimtosios kalbos dienai, Lietuvių kalbos dienoms): virtualią literatūrinę valandėlę, literatūros parodą bei viktoriną.
 
Danguolė Garnienė,
Kelmės Žemaitės biblioteka

Viktorina „Gimtoji kalba – tarsi švyturys...“