Šių metų renginiai

Virtualios bibliotekos paslaugos

2021 01 06

Lietuvoje veikiančios bibliotekos, tarp jų ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka,  paskelbto karantino metu susiduria su iššūkiais aptarnaujant lankytojus. Reikia permąstyti ir perplanuoti veiklas teikiant gyventojams nuotolines, virtualias ir (ar) ekstensyvias paslaugas. Nors lankytojai į bibliotekų patalpas ateiti negali, bibliotekų veikla nesustoja.

Kaip rašo Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos direktorė Laura Juchnevič, „bibliotekininkai organizuoja nuotolinius ir virtualius kultūros renginius, veda edukacijas, pristato parodas; sudaro rekomenduojamos literatūros sąrašus, įgyvendina skaitymo skatinimo komunikacijos kampanijas, konsultuoja skaitytojus telefonu ir elektroniniu paštu“ (https://www.lbd.lt/biblioteku-veikla-karantino-metu-nesustoja/).

Kaip sekėsi mūsų bibliotekininkams dirbti karantino metu ir kokios nuotolinės bei virtualios paslaugos buvo pasiūlytos gyventojams?

Pirmiausia, tai – laikas, kuomet patys bibliotekininkai galėjo aktyviai dalyvauti įvairiausiuose nuotoliniuose mokymuose ir taip gilinti savo žinias: bibliotekininkai dalyvavo tiek projekto „Prisisjungusi Lietuva“, tiek Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo, tiek Šiaulių apskrities P. Višinskio viešųjų bibliotekų organizuotuose nuotoliniuose mokymuose. Drįstu sakyti, kad 2020-aisiais metais bibliotekininkai gerokai patobulino savo kompetencijas.

Gyventojams taip pat buvo vedami nuotoliniai mokymai (projekto „Prisijungusi Lietuva“ įgyvendinimas), sukurtos mokomosios vaizdo  informacijos „Kaip  užsakyti knygą internetu?“ ir „Kaip pratęsti knygą internetu?“, gyventojai buvo konsultuojami telefonu, e. paštu ir (ar) kitomis IRT  priemonėmis.

Renginiai persikėlė į virtualią erdvę. Žinoma, gyvos emocijos yra tai, kas labiausiai traukia žmones į renginius, tačiau kokybės prasme, ko gero, virtualūs renginiai nebuvo prastesni už fizinius. Biblioteka surengė virtualius klasikų skaitymus, poezijos pavasarėlį, V. Kalvaičio kūrybos skaitymus, poezijos ir muzikos vakarą  „Baltas žiemos ilgesys“, eilėraščių konkurso „Aš taip laukiu ateinant kažko...“ (P. Širvio 100-osiosm g. m.) baigiamąjį renginį, socialinio tinklo Facebook platformoje tiesiogiai buvo transliuoti Septintieji Žemaitės skaitymai, Žemaitės premijos įteikimo šventė, Microsoft Teams platformoje suorganizuotas užventiškio L. Giedrimo knygos Užvenčio parapijiečiai 1836–1861 metais: kas jie ir kaip jie gyveno?“ virtualus pristatymas, sukurtas vaizdo siužetas „Atmintis: tremtinių įamžinimas Kelmėje“ (Gedulo ir Vilties dienai), nuotaikingas filmukas „Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka 2000–2020“.

Parengta gausybė įdomių (fotografijų, vaikų piešinių, darbelių, advento vainikų, sausų puokščių ir kt.) virtualių parodų.

Labai džiugus įvykis – kartu su Kelmės PRC kūrėjų klubu „Be rėmų“ sukurtas virtualus kasmėnesinis poezijos mėgėjų susitikimas „Poezija, kvepianti arbata“.

Virtualaus turinio skaitytojams patiko ir bibliotekininkų parengtos viktorinos, susijusios su mūsų kraštu: „Rašytoja Žemaitė“, „Žemaitės premijos laureatai“, „Kelmės krašto bažnyčios ir vienuolynai “, o taip pat viktorina vaikams „Karlsonas ir Mažylis“.

Padaugėjo skaitmenintų kraštotyros darbų: sukurtas tinklalapis „Nekilnojamos kultūros vertybės: Kelmės rajono bažnyčios“, pradėtas kurti „Žymių kraštiečių“ skaitmeninis turinys, sudarytas  Lietuvos 100-mečio minėjimo Kelmės rajone skaitmeninis dokumentas, skaitmeninami kiti kraštotyros darbai.

Vartotojai gali naudotis ne tik elektroniniu katalogu, duomenų bazėmis, bet ir gausybe kraštotyros darbų, kuriuos galima rasti bibliotekos interneto svetainėje.

Nijolė Kančauskienė, Kelmės Žemaitės biblioteka