Šių metų renginiai

Kinas be spragėsių

2020 09 11

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka kino gurmanams turi intriguojančių naujienų – vis tamsėjančius šio rudens vakarus bus galima užpildyti nepaprastai įdomiu, jaudinančiu ir visame pasaulyje abejingų nepaliekančiu autoriniu kinu. Po 2018 metais Kelmėje vykusio kino festivalio kilusio susidomėjimo, šiemet ne tik Kelmėje, bet ir Pašilėnuose bei Žalpiuose, įgyvendinant projektą „Kinas be spragėsių“, bus parodyti iš viso 8 filmai. Tarp vienas už kitą geresnių filmų išvysime lietuvių režisieriaus Karolio Kaupinio režisuotą „Nova Lituania“, kaimynų – jaunojo lenkų režisieriaus Jano Komasos kontroversiškąjį „Kristaus kūną“, kitas kino juostas, gvildenančias esmines, tačiau stigmatizuotas ir vis dar neįveiktas socialines, kultūrines visuomenės problemas. Kino seansų maratoną užbaigs net keturis „Oskarus“ susišlavęs ir „Auksine palmės šakele“ įvertintas juodosios komedijos trileris iš Pietų Korėjos „Parazitas“.

Kino seansų ciklą papildys du susitikimai su žinomomis Lietuvos kino padangės asmenybėmis. Viena iš jų – aktorius bei režisierius Mykolas Vildžiūnas, kuris susitikimo metu išnarplios „Kino kūrybos detektyvą“, taip supažindindamas su kino meno subtilybėmis. Antrasis susitikimas, priešingai, iš kino kūrybos užkulisių grąžins atgal prie ekranų ir kvies diskutuoti. Ką žiūrovui iš tiesų reiškia kinas, kaip interpretuoti jo teikiamas prasmes – tokie esminiai klausimai bus gvildenami susitikime su kino kritike, naujienų portalo 15min kultūros redaktore Monika Gimbutaite.

Šiais kino seansais ir susitikimais siekiama padrąsinti visuomenę, ypač jaunimą, diskusijoms ir pokyčiams, siūlant ne paviršutinišką ir trumpalaikį specialiųjų efektų poveikį, bet tikrais jausmais ir išgyvenimais prisotintą bei susimąstyti skatinantį kinematografinį turinį.
Išsami programa pateikiama svetainėje www.kinaskelmeje.com.

Projekto pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba, rėmėjas – Kelmės rajono savivaldybė.