Šių metų renginiai

Tautodailės paroda ir skaitmeninio raštingumo mokymai Šedbaruose

2020 02 10

Skatinant visuomenę aktyviai domėtis tautodailės istorija, suvokti jos meninę ir istorinę vertę, tęsti kultūrines tradicijas, Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Tautodailės metais.

 Pažymint Tautodailės metus Šedbarų bibliotekoje organizuota vietos tautodailininkės Julijos Butkienės rankdarbių paroda „Nuo vašelio ir virbalų - iki audimo staklių“. Savo rankdarbius bibliotekoje Julija yra eksponavusi ne kartą ir šiai parodai pateikė keletą įvairių darbų: vašeliu nertų gėlių, megztų riešinių, siuvinėtų, aplikacijos ir karpinių  paveikslų, austų juostų, servetėlių bei audimo raštų pavyzdžių.

Ankstyvą sausio 27-osios rytą į parodos atidarymą bei susitikimą su tautodailininke rinkosi Šedbarų pradinės mokyklos-daugiafunkcio centro bendruomenė, vietos gyventojai bei skaitmeninio raštingumo mokymų dalyviai. Šiltai bendraujanti moteris papasakojo apie savo pomėgius, kurių turi ne vieną. Daugelis Juliją pažįsta kaip poetę, ji yra išleidusi poezijos knygą „Likimo takas“, savo kūrybą spausdina įvairiuose almanachuose, rinktinėse. Pasak Julijos, su rankdarbių kūrimu susipažinusi dar vaikystėje, tad ir dabar  turi nuolat kažką dirbti, krutėti, jos rankdarbių kraitėj galima rasti ne vieną skirtinga technika sukurtų darbų. Čia pat susirinkusiems parodė savo pačios sumeistrautas „mini“ audimo stakleles ir pademonstravo, kaip jomis austi. Šiomis staklėmis daugiausia audžiamos juostos, smulkesni rankdarbiai. Darbštuolė prasitarė, kad yra susitelkusi savo pomėgiams ir vienu metu gali kurti kelis rankdarbius. Tai teikia jai malonumą, skatina kūrybines galias.  

 Baigdama savo pasakojimą, Julija padovanojo bibliotekai ir dalyviams naujausią savo darbą – origamis lankstinį. Netruko prabėgti susitikimui skirta valanda, o vėliau bibliotekoje vyko projekto „Prisijungusi Lietuva“ skaitmeninio raštingumo mokymai pažengusiems.

 Antanas Galbuogis, Šedbarų biblioteka