Šių metų renginiai

Rašytojas Gintaras Bleizgys „meta gelbėjimosi ratą“

2020 01 27

Gintaras Bleizgys – rašytojas, išleidęs daugiau nei dešimtį poezijos, esė, romano žanrų kūrinių, įvertintas literatūrinėmis premijomis, sausio 23 d. lankėsi Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje ir pristatė savo kūrybą bei naujausią knygą „Sūpavimas“. Atlikėjai Džiastina ir Justinas atliko muzikinius kūrinius, o klubo „Be rėmų“ nariai, bibliotekininkai skaitė svečio knygų ištraukas.
 
Vakaro vedėjai Daliai Griškevičienei bekalbinant rašytoją, pamažu išryškėjo jo intriguojanti asmenybė, turinti savitą pasaulėžiūrą ir rašanti nestatistiniam skaitytojui. Anot G. Bleizgio, svarbu, ne tai, kad už kūrybą jis yra pelnęs literatūrinių premijų – svarbu, ar jo kūryba yra suprantama, o dar svarbiau – kaip suprantama. Kūriniuose aprašytose kasdienėse situacijose atsiskleidžia nepaprastos mintys – žmogaus gyvenimas svarstomas krikščioniškųjų tiesų lobyne, kuris, deja, šiuolaikiniame pasaulyje vis sunkiau atrandamas. Autorius pabrėžia, kodėl reikalingi nekasdieniai svarstymai – žmonija gyvena „nuodėmės iškreiptame pasaulyje“, po begale kaukių, dėl kurių kiekio galiausiai nebeatseka, nuo ko žmogui pasidarė bloga. Tai be išimčių paliečia visus žmones, ir tos šiuolaikinės susvetimėjimo ir netikrumo problemos skleidžiasi G. Bleizgio kūryboje įvairiomis metaforomis ir personažais, kurie skaitytojui tampa labai artimi – tarsi juose atpažintų patį save, savo aplinką. Naujausioje autoriaus knygoje „Sūpavimai“ tai ypač aktualu – joje persipina asmeninis ir išorinis pasauliai, visuotinės ir vidinės problemos.
 
Nepaisant sodraus mąstymo, G. Bleizgio kūryba gali tapti nepaprastai jauki ir artima, bet kiekvienam savitai suprantama ir interpretuojama – juk toje pačioje problemoje kiekvienas turi originalų išsigelbėjimo būdą.
 
Živilė Terleckytė, Žemaitės biblioteka