Šių metų renginiai

Pristatyta Kęstučio Macijausko knyga „Debesų žuvys“

2022 10 24

Spalio 20 d. Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje įvyko susitikimas su Klaipėdos dramos teatro aktoriumi, režisieriumi, Auksinio scenos kryžiaus laureatu Kęstučiu Macijausku ir jo knygos „Debesų žuvys“ pristatymas.  

„Debesų žuvys“ – pirmoji K. Macijausko knyga, nors anksčiau autorius yra parašęs pjesių vaikams, literatūros kūrinių inscenizacijų. Pasakodamas apie knygos atsiradimą, K. Macijauskas sakė, kad ją išleisti įkvėpė vaikystėje rašytas dienoraštis, kuriame fiksuodavo faktus apie praleistą dieną. Prasidėjus koronaviruso pandemijai ir sulėtėjus gyvenimo tempui, šie užrašai sužadino prisiminimus apie vaikystės mieste – Tauragėje, o atostogų metu pas senelius Šveisčių kaime, prie Šešuvies upės, sutiktus žmones, įvykusius nutikimus ir išgyventus jausmus. Nepaisant patirtų nuoskaudų, sovietinio gyvenimo absurdo, K. Macijauskas sakė vaikystę prisimenantis kaip šviesiausią ir laimingiausią gyvenimo tarpsnį, į kurį norisi sugrįžti ir nors trumpam prisiminti tų dienų iliuzijas, patirtus džiaugsmus.  

Būtent asmeniškai išgyventos vaikystės pajautos, prisiminimai perteikti pirmoje knygos dalyje „Gyvenimas pavasariais skrenda“. Klausydamiesi renginį vedusio Jurbarko Konstantino Glinskio teatro aktoriaus Vytauto Bacevičiaus ir paties autoriaus skaitomų knygos ištraukų, susitikimo dalyviai šypsojosi prisiminę mokyklos šokius, kai vienoje eilėje šokdavo berniukai, o kitoje – mergaitės, koks neapsakomas buvo ką tik išsukto medaus su agurku skonis... Tačiau šalia šviesių prisiminimų jaučiama ir šiurkšti 1959–1974 metų sovietinio gyvenimo realybė, įsipina skaudūs pokario įvykių atgarsiai. 

Antrą knygos dalį „Debesų žuvys“ sudaro įvairios autoriaus mintys, impresijos, trumpos istorijos, jausmų atspalviai, kuriuos, pasak K. Macijausko, norėjosi išlieti tekstais baltame popieriaus lape ir pasidalinti su visais. Paklaustas apie knygos pavadinimą, autorius sakė mylintis gamtą ir mėgstantis joje būti. Knygos pavadinimą įkvėpė kartą žvejojant netikėtai pamatytas vaizdas – vandens paviršiuje atsispindėjo žuvies formos debesis. Toks netikėtas „grynos žuvies“ atspindys plaukė ir nuplaukė, o kūrybą norėjosi užfiksuoti, kad nenuplauktų ir neišnyktų, kaip ta „žuvis“. Taip knyga ir gavo pavadinimą „Debesų žuvys“. 

Virginija Navikienė, Kelmės Žemaitės biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos