Šių metų renginiai

Akcijos „Vasara su knyga“ renginiai vaikams Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje

2022 07 26

Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje ir jos padaliniuose aktyviai vyksta akcija „Vasara su knyga“, kurios metu skaitytojai stengiasi įveikti šios vasaros skaitymo  iššūkį – perskaityti 5 knygas pagal užduotis. Bibliotekos darbuotojai „Vasaros su knyga“ pristatymui ir populiarinimui organizuoja įvairiausių renginių ir edukacijų. Pristatome keletą įdomesnių.
●Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų erdvėje birželio mėnesio pradžioje pristatant akciją, vyko edukaciniai užsiėmimai, kurių metu vaikai skaitė E. Daciūtės knygą „Paslapčiausia paslaptis“, žiūrėjo bibliotekos darbuotojų sukurtą animaciją eilėraščiui „Kažkuriukai“ ir patys iš plastilino lipdė savo Kažkuriukus. Liepos mėnesį mažieji skaitytojai lankstė Baltijos šalių rašytojų ir dailininkų sukurtas originalias istorijas – Knygiukus.
●Užvenčio biblioteka kartu su Minupių kaimo bendruomene organizavo edukacinį renginį „Kai man liūdna – aš su knyga gyvenu“, kurį pravedė Užvenčio bibliotekos bibliotekininkė Regina Karpienė, pristatydama italų rašytojo Dž. Rodario pasaką „Čipolinas“. Vaikai susipažino su šios pasakos herojais, išsirinko patį įdomiausią, kuriuo tapo Čipolinas.  Jį vaikai įamžino piešiniuose.
●Įpusėjus vasarai, Šedbarų bibliotekoje organizuota vaikų žaidimų popietė „Laisvalaikio skrynelė“. Vaikai susipažino su knygelėmis apie Lietuvą bei medinių skulptūrėlių parodėle „Žemaitijos rūpintojėliai“, prisimintas Vasaros skaitymo konkursas „Vasara su knyga“, iš knygų  fondo išrinktos knygelės, kurių pavadinime – vienas žodis, dalyvavo linksmoje estafetėje „Su knygute ant galvos“, dėliojo pasakų dėlionę.
●Pašilėnų bibliotekoje popietėje „Paragink draugą skaityti“ vaikai pasidalijo prisiminimais iš dalyvavimo vasaros skaitymuose praėjusiais metais. Jiems buvo įdomu skaityti knygas pagal duotas temas, todėl ir šiemet rinkosi dalyvavimą iššūkyje „Įkvėpk knygų magijos“. Bibliotekininkė iš anksto atrinko knygas pagal iššūkyje skelbtas temas, skaitytojai pasirinko tas, kurias nori perskaityti. Buvo skaitomos ištraukos iš pasirinktų knygų, taip pat prisiminta, kokios įdomios knygos jau perskaitytos ir siūlyta jas perskaityti draugams.
●Pašilėnų bibliotekoje garsinių skaitymų temą „Žmogaus draugai gyvūnai“ įkvėpė vasaros skaitymo iššūkio „Įkvėpk knygų magijos“ užduotis „Perskaityk knygą apie žmogaus ryšį su gyvūnu (-ais)“, nes tai labai artima vaikams tema – kiekvieno jų namuose yra auginamas koks nors gyvūnas. Kalbėta apie bendravimą su augintiniais, jų priežiūrą, apie linksmus ir liūdnus nutikimus auginant gyvūnus. Skaitytos ištraukos iš pasirinktų knygų apie gyvūnų ryšį su žmonėmis. 
● Liepos pradžioje būrelis Šaukėnų amatų centro bei miestelio bibliotekos lankytojų vasaros skaitymus perkėlė į gamtą – keliavo prie Juodlės ežero. Kelionė neprailgo – vaikai žemuogiavo, grybavo, stebėjo skruzdžių gyvenimą, aptarė medžius, miško gyvūnus.
Pasiekę Juodlės ežerą – vaikai prisėdo užkąsti bei atsipūsti, o vėliau aptarė pasirinktas knygas: „Metai miške“ bei Kakės Makės enciklopediją „Noriu sužinoti“. Sužinota labai daug: kodėl geniai snapu stuksena medį, kodėl vasarą vakarais groja pievos, kodėl lyja bei pučia vėjas, kodėl eglės nenumeta spyglių.
Kokia išvyka be žaidimų? Žaidimai pasirinkti taip pat iš atsineštų knygelių: „200 žaidimų“ bei „Kas peš, kas raus“. Smagi popietė baigėsi pažadu dalyvauti akcijos „Vasaros su knyga“ iššūkyje.
 
Nijolė Kančauskienė,
Kelmės Žemaitės biblioteka