Šių metų renginiai

Įteikta 47-oji Žemaitės literatūrinė premija

2022 06 03

Birželio 2-osios popietę Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje įvyko prestižinės, vienos iš seniausių, Žemaitės literatūrinės premijos įteikimo šventė. 47-osios premijos laureatu už knygą „Skiedrų ganytojas“ tapo Lietuvos rašytojų sąjungos narys Rimantas P. Vanagas.

Rašytojas, anykštėnų vadinamas „gyvuoju klasiku“, anksčiau dirbęs žurnalistu, yra išleidęs daugiau nei 30 prozos ir poezijos knygų, spaudoje paskelbęs per 200 apybraižų, interviu ir reportažų. Taip pat R. P. Vanagas yra sudaręs, parengęs, išvertęs nemažai kitų leidinių. Už įvairią kūrybą įvertintas solidžiais apdovanojimais, pagerbtas padėkomis. Knygos, už kurią paskirta Žemaitės literatūrinė premija, „Skiedrų ganytojas“ epicentre – smailaliežuvio staliaus Rapolo Adamonio šeimos gyvenimas. Tai sovietmečio Lietuvos, maždaug 1955–1985 m., istorijos, paremtos tikrais faktais bei prisiminimais. Literatūrinėms premijos skirti komisijos narė Emilija Kvietkuvienė atkreipė dėmesį, kad šiai knygai būdinga sodri kalba, papildyta liaudies posakiais, kalambūrais bei dainuškų tekstais.

Laureatą sveikino ir tautinę juostą užrišo Kelmės rajono savivaldybės meras Ildefonsas Petkevičius, bibliotekos direktorė Rita Grišienė. Rašytojo įvertinimu džiaugėsi ir jį pagerbė iš Anykščių atvykę kraštiečiai, rajono meras Sigutis Obelevičius, kuris patikino, kad komisija tikrai nesuklydo išrinkdama premijai šią knygą. Rašytojas R. P. Vanagas nuoširdžiai dėkojo už dėmesį ne tik jam, knygai, bet ir kalbai bei literatūrai. Jis pasakojo, kad netrukus po to, kai sužinojo apie jam skirtą Žemaitės literatūrinę premiją, suvokė, kad tai buvo tarsi užprogramuota, nes kadaise, būdamas 9 klasėje, parašė eilėraštį pačiai Žemaitei.

Renginį vedė, ištraukas iš knygos skaitė aktorius Vladas Baranauskas, muzikavo Kelmės Algirdo Lipeikos menų mokyklos akordeonistų trio Domantas Saunorius, Erika Petrauskaitė ir Augustas Elskis (mokytoja Vaiva Bukantienė). Po šventės tradiciškai buvo aplankytas Povilo Višinskio memorialinis muziejus Užvenčio krašte, kur įrengta ekspozicija ir rašytojai Žemaitei. Ušnėnuose likusios dar gyvos sąsajos su Žemaite – laureatas R. P. Vanagas susitiko su ten gyvenančia rašytojos proanūke Aldona Janavičiene.

Živilė Gerčienė, Žemaitės viešoji biblioteka
Rolando Kančausko nuotraukos