Šių metų renginiai

Tarptautinę vaikų knygos dieną paminėjo ir užventiškiai

2022 04 08

Tarptautinė vaikų knygos diena švenčiama kartu su pasakų kūrėjo Hanso Kristijano Anderseno (1805-1875) gimtadieniu – balandžio 2-ąją. Šią dieną daugybėje šalių rengiamos vaikų ir jaunimo literatūros savaitės, konkursai, parodos, skirtos geriausioms pasaulio vaikiškoms knygoms. Užvenčio biblioteka taip pat šią dieną paminėjo renginių ciklu.

Kovo 30 d. buvo surengta virtuali Rositos Stebuliauskaitės knygų kolekcijos paroda „Mažasis princas prabyla daugybe kalbų...“. Virtualioje parodoje galima pamatyti ir sužinoti, kaip Rosita pradėjo kolekcionuoti knygas, apie jos pomėgius – keliones ir knygas bei apie tai, kaip knyga tapo suvenyru. Šiandien savo kolekcijoje ji jau turi 37 knygas iš įvairių šalių (29 kalbomis).

Kovo 31 d. įvyko edukaciniai užsiėmimai „Pasisiūk pasakos herojų pats“. Į mokymus atvyko Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos prailgintos dienos grupės ir Maltiečių VDC moksleiviai. Edukacinius užsiėmimus vedė Minupių UDC veiklos organizatorė E. Drungilienė. Edukacijos metu vaikai sužinojo, kuo svarbi ir ypatinga balandžio 2-oji, siuvo ir smagiai bendravo tarpusavyje, kurdami žaislus pagal pasakų herojus.

Balandžio 1 d. įvyko  popietė „Knygučių namuose“. Į popietę atvyko Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo skyriaus vaikučiai su auklėtoja D. Paliuliene. Vaikai susipažino su bibliotekoje turimomis jų amžiaus grupei skirtomis naujausiomis knygomis. Išklausę bibliotekos darbuotojos pasakojimo apie vaikiškų knygelių įvairovę, patys vartė ir žiūrinėjo patikusias knygas, sužinojo, kad pasakų knygos gali būti iliustruotos „iššokančiais“ paveikslėliais bei įgarsintos. Susitikimo pabaigoje  bibliotekos darbuotoja vaikučius pakvietė  į „šokių diskoteką“ ir padovanojo kiekvienam dalyvavusiam po knygos skirtuką, kad skaitant nereikėtų lankstyti knygos puslapių ir būtų galima pasižymėti vietą, kurioje baigtas skaitymas.

Balandžio 1 d. įvyko susitikimas su literate E. Čičinskiene. Viešnia supažindino vaikus su savo kūryba ir pristatė keletą senovinių knygų, tame tarpe ir maldaknyges.  Literatė pasidžiaugė, kad daug gražių knygų Lietuvoje yra parašyta vaikams. Įdomu tai, kad kai kurie vaikai jau ir patys rašo knygas – Aleksandra Raščiūtė yra parašiusi knygutę „Katė Plešikė“. Vaikai susitikimo metu sužinojo apie knygnešius, Perkūno pušį, Brailio raštą, taip pat apie tai, kaip senovėje žmonės rašė ant uolų, akmenų, molinių lentelių, tošies ir daug kitų įdomių dalykų.

Eugenija vaikams palinkėjo domėtis įvairiais pasakojimais, Lietuvos istorija, gražinti savo darbais gimtąjį kraštą ir skaityti knygas. Juk knygos – tai draugai visam gyvenimui.

Renginių ciklas baigėsi palinkėjimais, kad knyga būtų kiekvieno draugas visam gyvenimui.

Regina Karpienė,
Užvenčio bibliotekos bibliotekininkė