Šių metų renginiai

Poezijos šventė „Po klevais“

2021 07 14

Liepos trečioji. Šeštadienis. Tytuvėnų miesto biblioteka nedirbo, tačiau už jos, ant tvenkinių kranto, vidury baltos dienos prasidėjo šurmulys. Čia į klevų pavėsį rinkosi gausus būrys poetų bei poezijos mėgėjų. Be rajone gerai žinomų kūrėjų galima buvo sutikti ir meninio žodžio meistrų iš Plungės, Pakruojo, Pasvalio, Tauragės, Joniškio, Kauno, Šiaulių, Naujosios Akmenės, Šilalės miestų ar rajonų. Vyko antrieji poezijos skaitymai „Po klevais“.

Šventę pradėjo Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas. Jis žiūrovams pateikė kompoziciją „Penki poetai“. Trys iš pristatytų poetų glaudžiai susiję su Tytuvėnais: Antanas Rimydis, Ričardas Mikutavičius ir Viktoras Gulbinas.

Pagrindinė renginio tema – vasara. Tad gausus būrys moterų ir vyrų skaitė savo eiles šia tema, piešė vaizdus, perteikė kvapus ir garsus, o svarbiausia – emocijas bei vidines būsenas. Kad nebūtų monotonijos, skambėjo ir muzika. Pasirodė Tytuvėnų kultūros namų kapela (vad. R. Pranskevičienė), gimnazijos solistė Audronė Bagūnaitė, dainavo poetas Kęstutis Krencius, vokalinė grupė „Ingrida ir draugai“ bei jos vadovas Saulius Beniulis su kitu duetu, koncertavo kelmiškės poetės Aldonos Orvydienės vadovaujama moterų grupė. 

Poezijos šventėje tarsi dalyvavo ir tytuvėniškio rašytojo bei poeto Vlado Kalvaičio dvasia. Kvietimus puošė jo dvieilis, dažnas Vladą prisiminė ir minėjo geru žodžiu, jo eiles gimnazistė Audronė pavertė daina. 

Pačioje renginio tėkmėje vyko anoniminio eilėraščio vasaros tema konkursas. Skaitymų rengėjai subūrė komisiją, kurios pirmininke tapo žinoma rajono poetė, R. Biržinytės premijos laureatė, Dalia Griškevičienė. Jai talkino Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos metodininkė Nijolė Kančauskienė, Tauragės literatų klubo „Žingsniai” atstovas Jonas Jakštaitis, Tytuvėnų gimnazijos mokinė Ugnė Papartytė ir šių eilučių autorė. 

Poetai komisijai pateikė per keturiasdešimt įvairių eilėraščių. Iš visų kūrinių sklido vasaros dvasia, dvelkė kaitra arba vėsa, jie buvo kupini įvairių emocijų, jausmų ir vaizdų. Nors šventėje dalyvavo nemažai vyrų, apdovanojimų, komisijos nuomone, nusipelnė  devynios autorės. Specialios nominacijos skirtos šiaulietei Kristinai Jankūnienei (už mitologinį moters įvaizdį), Plungės „Vingiorykštės” klubo narei Daivai Rudelytei (už tarmės puoselėjimą), joniškietėms Emilijai Kvedarienei (už žanrinę įvairovę) bei Aušrai Lukšaitei-Lapinskienei (už metaforas), kelmiškei Jadvygai Šimkienei (už netikėtą moters įvaizdį) ir Šiaulių rajono literatų asociacijos narei Valerijai Aleksandravičienei (už vasaros esmės įprasminimą). Trečią vietą laimėjo Iveta Skurvydienė iš Tauragės, antrą – Angelė Bražaitė iš Šiaulių, o pirmoji atiteko kūrėjai iš Pakruojo rajono Pašvitinio miestelio Laimai Užkuraitei.

Poezijos šventės „Po klevais“ metu veikė trys parodos. Tytuvėniškė keramikė Rita Matulienė pristatė ypatinga technika sukurtus gaminius, kalvis Simonas Misevičius iš Naujosios Akmenės eksponavo metalines žvakides, o Tytuvėnų regioninis parkas pateikė čia dirbusių savanorių darytas keturių miestelių senųjų namų nuotraukas.

Netrumpą renginį vedė Tytuvėnų gimnazijos mokytoja Zenta Mačiulaitienė. Šventę organizavo Tytuvėnų biblioteka, Kelmės „Vieversio“ klubas, Tytuvėnų kultūros centras, Tytuvėnų gimnazija. Kaip sakė bibliotekininkė Zita Deikutė, kad susitikimas įvyktų, prisidėjo ir kitos organizacijos bei daug savanorių. Visi programoje dalyvavę kūrėjai apdovanoti simbolinėmis dovanėlėmis.

Bronislava Buchienė, Tytuvėnai
Reportažą žiūrėkite čia