Šių metų renginiai

Svečiuose rašytoja Rasa Sagė

2021 05 25

2021 m. gegužės 20 dieną įvyko virtualus susitikimas su Nyderlanduose gyvenančia rašytoja Rasa Sage, kurio metu pristatytas naujausias kūrėjos romanas „Burbulas. Pasaulis be vaikų“. Rasa Sagė – tinklalaidės „Ir nėr kūrybai pabaigos“, tinklaraščio www.apiesantykius.lt kūrėja, įvairių kultūros ir kelionių publikacijų autorė, rašytoja, išleidusi keturias  knygas: „Laimingi žmonės keliauja dviračiais“ (romanas, 2017), „Tavo likimo krašteliu einu“ (romanas, 2019 ), „Tiems, kurie svajoja parašyti knygą“ (elektroninė knyga, 2019), „Burbulas. Pasaulis be vaikų“ (romanas, 2021). Šis romanas – distopija, kurioje pasakojama istorija, įvyksianti po 300 metų pasaulyje, kuriame vyrauja technologijos, tačiau jame ... beveik nėra vaikų. Autorė sako, kad pastarasis romanas yra spekuliacinė literatūra, kaip ir M. Atwood „Tarnaitės istorija“, kur  šiandieninis reiškinys sustiprinamas ir perkeliamas į ateitį. Vaikų neturėjimo filosofija egzistuoja jau seniai – ji vadinama antinatalizmu. XX a. šios filosofijos atstovai teigė,  kad neturėtume priversti kitų egzistuoti, juk negalime vaikų atsiklausti ar jie nori atkeliauti į  mūsų pasaulį, mes nusprendžiame už juos. Rašytojai įstrigo vieno, ypatingai šiomis dienomis populiaraus žmogaus pasakymas, kad jis ir jo draugė  nėra tokie susireikšminę, jog norėtų savo genus perduoti ateinančioms kartoms. Kiti vaikų neturėjimo argumentai: žmonių skaičiaus žemėje didėjimas,  savo potencialo negalimas atskleidimas (auginant vaikus nėra galimybių atsiskleisti pačiam) ir pan.  Taigi, kas būtų, jei visi imtų taip galvoti?

Romano bevaikiame pasaulyje egzistuoja burbulas, kuriame gyvenantys pagrindiniai herojai yra daugiavaikiai tėvai, tikintys, kad šeima ir vaikai yra žmogaus gyvenimo pagrindas. Pasaulyje, kuriame, lyg T.  More „Utopijoje“, žmonės yra laimingi, tobulos technologijos jiems leidžia nepatirti jokių rūpesčių ir sunkumų, vyrauja hedonizmo (malonumo) filosofija, todėl vaikų gimdymas, auginimas tokio pasaulio žmonėms atrodo per didelė atsakomybė, pasiaukojimas ir kančia. Tokią drąsią temą naujajame romane „Burbulas. Pasaulis be vaikų“ nagrinėja rašytoja Rasa Sagė, sakanti, kad vaikai – tai stebuklas, kurio nepatirsi per jokius kitus dalykus, per jokias kitas veiklas.

Susitikimo pabaigoje rašytoja atsakė į klausimus. Ištraukas iš knygos skaitė Kelmės profesinio rengimo centro moksleivės D. Sabutytė, K. Miliauskaitė, K. Raubaitė, renginį moderavo mokytoja D. Griškevičienė.

Susitikimą organizavo VšĮ Kelmės profesinio rengimo centro biblioteka, klubas „Be rėmų“ ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka.

Nijolė Kančauskienė, Žemaitės viešoji biblioteka